Direct naar de content
icon search white
25 mei 2020 - Nieuws

Partner van Betekenis: 1990 - 2000

We komen aan het einde van een millenium! De tijd dat de Euro als betaalmiddel werd geintroduceerd. Het wereldwijde internet waar we nu niet meer zonder kunnen, had zijn grote doorbraak. Een toename van computergebruik zorgde ook voor een nieuwe volksziekte: de muisarm. Het Rijks Computercentrum breidt zich uit door een tal van overnames. Waaronder die van Pink Elephant. Na een beursnotering in 1999 ontstaat de naam PinkRoccade.

Wat gebeurde er in de wereld om ons heen?

Euro 1.jpg

De Amerikaanse president Bill Clinton staat aan het roer. Zijn presidentschap wordt in deze periode overschaduwd door schandalen en nep-schandalen. Het was het einde van de Koude Oorlog. En in dit decennium vonden de twee Golfoorlogen plaats.

Euro in Europa

De landen van de Europese Gemeenschap bouwen de Economische en Monetaire Unie op. In 1999 voeren zij de Euro in als giraal betaalmiddel. Oost-Europa gaat over naar het kapitalisme en opent zo haar deuren voor de West-Europese industrie. Er ontstaat een lage lonen gebied op relatief kleine afstand. Goed geschoolde arbeiders verplaatsen zich tussen deze kanten van Europa. Dit zorgt ook voor een aantal bedrijfsverplaatsingen binnen Europa.
In de muziekwereld gebeurt van alles. De moord op Tupac Shakur en later ook op Christopher Wallace: The Notorious B.I.G. in Los Angeles. Voor het eerst krijgt hiphop een negatief gezicht. Tegelijkertijd ontstaat ook andere soort muziek onder leiding van Nirvana. In Nederland zie je voor het eerst de Gabber cultuur op straat. Onder scholieren zijn Nike sportschoenen een must.

Samenwonen met een contract

In Nederland is het vanaf nu mogelijk een samenlevingscontract te sluiten. De meeste rechten van gehuwden zijn nu ook van toepassing op geregistreerd samenwonenden. Deze rechten zijn de 1e stappen in de richting van het homohuwelijk. De Nederlandse volleybalploeg behaalt in 1996 de gouden olympische medaille in Atlanta. Ajax wint onder coach Louis van Gaal in 1995 de Champions League.

Wat gebeurde er op het gebied van technologie & ICT?

white-switch-hub-turned-on-159304.jpg

Steeds meer mensen gebruiken de personal computer (PC). Ze gebruiken het voor hun werk maar ook voor privé. In steeds meer huizen zie je ook een PC. In dit decennium doet het wereldwijde web zijn intrede, oftewel het internet. Hiervoor gebruik je een inbelverbinding. Bij het lezen van dit woord, hoor je waarschijnlijk het geluid dat de inbelverbinding vroeger maakte! Het gebruik van e-mail is in eerste instantie het belangrijkste. Op briefpapier vermeld je nu vaak het fysieke adres maar ook het e-mailadres. Ook sociale contacten worden onderhouden via de PC. Voor het eerst zie je instant messaging services ontstaan zoals MSN Messenger. Mensen praten nu ook digitaal met elkaar! 

Een ander effect van meer computergebruik

Naast de positieve effecten, waren er ook negatieve. Er ontstond een nieuwe ‘volksziekte’ door het gebruikt van de computer: de muisarm. Door het urenlang uitvoeren van dezelfde bewegingen, krijgen veel mensen last van RSI.
Een ander nieuw fenomeen was Napster. Dit netwerk werd razend populair onder jongeren. Zij konden namelijk gratis muziekbestanden uitwisselen. Alle muziek werd beschikbaar voor iedereen. Aan het einde van dit decennium was bijna iedereen in het bezit van een GSM. Hierover vertellen we het komende decennium meer!

Wat gebeurde er binnen PinkRoccade Local Government?

2.jpg

Vanaf het begin van de jaren 90 veranderde traditionele werkzaamheden van karakter. Er werden hogere eisen gesteld aan de kwaliteitsaspecten van het beheer. Opdrachtgevers vroegen steeds vaker om een totaalpakket aan diensten. Om dit totaalpakket te bieden, breidde de organisatie steeds verder uit. Dit decennium kenmerkt zich door het aantal overnames.

Verzelfstandiging maar ook overnames

In 1990 verzelfstandigt het Rijks Computercentrum. De werkzaamheden zijn inmiddels steeds meer uitgebreid. In die tijd neemt het Rijks Computercentrum de Maatschappij voor Informaticadiensten en het Instituut voor Enquêteverwerking over. Daarna volgde overnames van GCEI van Amsterdam en GRC van Rotterdam. L+T Informatica maakte sinds 1992 ook deel uit van het Rijks Computercentrum. Het acquisitiebeleid werd voortgezet en resulteerde in 1992 in de overname van Bouwfonds Informatica en de 6 daaronder vallende bedrijven. In hetzelfde jaar werd een minderheidsbelang van 25% in Pink Elephant genomen en in 1993 was ook de complete overname van Pink Elephant een feit. De concerndirectie werd gevormd: Henk Bosma, Henk Huisman en de 2 ‘founding fathers’ van Pink Elephant: Willem Middelburg en Michiel Westermann.

Pink Elephant samen met Roccade

Pink Elephant is in de jaren 90 een branchegenoot van Roccade. Pink Elephant ontstaat begin jaren 80 wanneer 3 studenten van de TU Delft wat bijverdienen. Dit doen zij het beheren van mainframecomputers van IBM, Dow Chemical en enkele ministeries. In 1993 neemt het Rijks Computercentrum, Pink Elephant over en telt nu ongeveer 1000 medewerkers! De naam ‘Pink Elephant’ verdwijnt door deze overname uit de Nederlandse ICT-markt.

Na een afwezigheid van 15 jaar, keert de roze olifant in 2008 terug. Het bedrijf wordt nieuw leven ingeblazen! Dit doen enkele oud-medewerkers, waaronder een van de 3 toenmalige oprichters. In Canada, Engeland, Zuid Afrika en Australië is de onderneming altijd blijven bestaan. En bestaat nu nog steeds.

Roccade Informatica Groep

Na alle overnames veranderde de structuur van het Rijks Computercentrum. In 1995 verandert de naam namelijk naar: Roccade Informatica Groep.

Beursnotering en het ontstaan van de naam PinkRoccade

De Roccade Informatica Group krijgt in 1999 een notering aan de Amsterdamse beurs Euronext. Vanaf dit moment gaat het bedrijf verder onder de naam PinkRoccade. Een kwart van de aandelen is in handen van de Nederlandse Staat.

Lees het interview met Agnes Ferron 

Agnes Ferron is Servicedesk medewerker PinkRoccade Samenlevingszaken. Agnes zit al lang bij PinkRoccade (toen de 'Pink' nog niet voor 'Roccade' stond) en heeft veel met ons meegemaakt. Daarom vonden wij het mooi moment om haar wat vragen te stellen over haar werkervaring gedurende het decennium 1990-2000. Lees het volledige interview met Agnes via deze link.

Nieuwsgierig geworden? Lees hier de tijdlijn tot nu toe terug.
Wil je meer weten over Partner van Betekenis? Klik dan hier.

Deel via: