Direct naar de content
icon search white
iOnderzoek

iOnderzoek - Bestuurlijke boete

Een aantal gemeenten heeft beleidsregels voor de bestuurlijke boete inzake de BRP. Een burger kan een bestuurlijke boete krijgen als hij bewust of onbewust bijdraagt aan onjuiste informatie in de BRP. Een burger is namelijk wettelijk verplicht om aan de gemeente door te geven waar hij woont. En ook als er iets verandert in zijn situatie, moet hij dat melden. Bijvoorbeeld bij een verhuizing, huwelijk of geboorte. De gemeente verwerkt deze gegevens dan in de BRP. De bestuurlijke boete mag worden opgelegd volgens de Wet Basisregistratie Personen (Wet BRP), artikel 4.17. De hoogte van de boete kan variëren, maar is maximaal 325 euro.

Bestuurlijke boete

Binnen iOnderzoek is een oplossing voor de bestuurlijke boete gemaakt in samenspraak met gemeente Amsterdam. Zij zien dit als een stok achter de deur om de burger te verleiden om tijdig de aangifte te doen.

Als bij een adresonderzoek de conclusie, het besluit is dat de persoon is vertrokken onbekend waarheen (VOW) is de bestuurlijke boete op dat punt in het proces direct zichtbaar. De hoogte van de boete is daarbij automatisch ingevuld en kan aangepast worden, bijvoorbeeld in het geval van verzachtende omstandigheden. Deze zaak komt terecht in de tabel met alle bestuurlijke boetes; Onderhouden bestuurlijke boete. De gemeente maakt zelf de keuze hoe en wanneer de boete in rekening wordt gebracht en wie hiermee aan de slag gaat. Daarvoor maak je eenvoudig een export van de gewenste selectie om deze over te dragen.

Toegevoegde waarde

  • Een efficiënt proces om de bestuurlijke boete in te kunnen/willen zetten als gemeente;
  • Verhogen van kwaliteit persoonsgegevens doordat meer verhuizingen tijdig en correct worden doorgegeven;
  • Een werkdrukvermindering bij elke transactie;
  • Binnen het persoonsonderzoek een bestuurlijke boete opleggen, daarvoor is geen los proces meer nodig;
  • Met één druk op de knop een export voor een andere afdeling zodat het proces eenvoudig opgepakt kan worden.
Deel via:

‘(i)Burgerzaken klaar voor de toekomst. Daar gaan we samen voor!’

Frank van Baren, Product Owner / Business Analist
Frank van Baren (zij)