Direct naar de content
icon search white
iNzicht

iNzicht

iNzicht is een digitaal informatieplatform waar beleidsrelevante management- en stuurinformatie is op te roepen vanuit verschillende domeinen. De dashboards zijn ingericht op vragen die er spelen binnen de gemeente. De dashboards zijn ingericht per domein, daarnaast biedt het de mogelijkheid om de data te combineren om een breder beeld te krijgen wat er speelt binnen de gemeente.

Sturingsinformatie op niveau
De dashboards zijn ingericht op verschillende niveaus. Binnen de gemeente zijn verschillende posities die ieder een eigen informatiebehoeften hebben. De niveaus zijn als volgt ingedeeld in: 

Strategische informatie: geeft iNzicht in financiën en trends/analyse op de lange termijn. Deze informatie wordt vaak gebruikt voor het college en de gemeenteraad.
Tactische informatie: geeft iNzicht in de doelen op korte termijn. Het geeft informatie op team- en wijkniveau waarmee je direct sturing kan geven. Deze informatie wordt gebruikt door teammanagers en afdelingshoofden.
Operationele informatie: geeft iNzicht in je dagelijkse activiteiten.

Het platform iNzicht.png

Het digitale informatieplatform geeft iNzicht in de verschillende domeinen
Informatievoorziening: Kwaliteit van data is een belangrijk onderdeel in onze datagedreven sturingspropositie. Het is de basis om de juiste analyses te maken.

Het inzichtelijk maken van de kwaliteit van data doen we al jaren. Makelaarsuite bestaat dit jaar alweer 10 jaar. Met onze propositie iNzicht maken we van data informatie om goed onderbouwde beslissingen te nemen in het beleid. Het is dus van belang dat de data die je gebruikt voor analyses correct is. Hoe meet je nu die kwaliteit en houd je dit op orde?

Met de huidige oplossing heb je als gemeente al veel inzicht over de kwaliteit. Deze oplossing hebben we verder uitgebreid en geoptimaliseerd. Samen met gemeenten hebben we gekeken naar de verschillende data en kwaliteitsvragen. Van welke onderdelen van gegevens moet de kwaliteit eerst op orde zijn voordat dit naar een Datawarehouse wordt overgezet en hoeveel procent is acceptabel? We maken dit inzichtelijk in verschillende dashboards.

Hierbij geldt dan ook: meten is weten!

Burgerzaken
: iNzicht Burgerzaken heeft ruim 80 rapportages die onder andere inzicht geven in de opbouw van de bevolking. Hoe zijn bijvoorbeeld de verhoudingen per wijk/buurt. Daarnaast bevat het veel operationele overzichten. Deze dashboards helpen rapportage ook bij de dagelijkse werkzaamheden van de burgerzaken afdeling.

Financiën & Services:
De budgetten in het Sociaal domein staan elk jaar meer en meer onder druk. Hoeveel is er gebudgetteerd en naar welke productcategorieën gaat het? De aansluiting van de begroting tot de uitgave zit in iNzicht Budget & Verantwoording Sociaal domein. Met deze module krijg je meer grip op de uitgaven binnen het Sociaal domein.

Proces & Services
: Welke vragen spelen er binnen de gemeente? Hoe staat het met de dienstverlening? Hoe snel worden de inwoners geholpen? Op al deze vragen, krijg je antwoord met iNzicht KCC. Het dashboard waarmee je echt inzicht krijgt in wat er speelt binnen de gemeente. Daarnaast geeft iNzicht Zaak je informatie over de openstaande en gesloten zaken.

Ruimte & Omgeving
: Elk half jaar komt de belastingcontrole weer terug. De informatie die zij nodig hebben kost behoorlijk wat werk. Hoe makkelijk is het als je dit met één druk op de knop kan laten zien? Dat heeft iNzicht Belastingen. Het geeft dé informatie voor de Accountant. Met onder andere een cijferanalyse van de opbrengsten voor OZB, rioolheffing en afvalstoffenheffing. Daarnaast geeft het overzicht van de kwijtscheldingen.

Sociaal domein
: Biedt actuele beleids- en stuurinformatie. Hiermee kan de gemeente op een efficiënte manier de dienstverlening op dit domein analyseren en optimaliseren. Het geeft inzicht in ontwikkelingen & trends, de ontwikkelingen rond het gebruik van een bepaalde voorziening, in- , uit- en doorstroom van cliënten en inzicht in de kosten. De nieuwe module Budget & Verantwoording geeft het totale plaatje weer van de begroting tot de uitgaven.

Referentcase gemeente Best
Gemeente Best is klein gestart met datagedreven sturing, maar inmiddels beginnen ze hun draai met datagedreven werken te vinden. Mede door het gebruik van iNzicht. Benieuwd hoe? Download de referentcase!

Voor meer informatie over iNzicht of een demo kun je contact opnemen met: Cora Schreuders. 

Deel via:

Meer weten over iNzicht en datagedreven sturing?

Download hier de referentcase met gemeente Best.

Download referentcase

Download document (2MB)

‘Samen kom je verder!’

Cora Schreuders, Product Manager Datagedreven sturing
Cora website.png