Direct naar de content
icon search white
28 augustus 2020 - Nieuws

Partner van Betekenis: 2010 - 2020

We blikken in dit artikel terug op de afgelopen 10 jaar van onze bedrijfsgeschiedenis. Met als eindpunt, 2020: ons jubileumjaar! In dit laatste decennium worden we overspoeld met berichten over de Brexit en Donald Trump. Ook werken we steeds vaker 'in de cloud' en shoppen we vaker online. PinkRoccade werkt aan een bestendige koers. De focus ligt op (grote) uitdagingen waarmee lokale overheden nu en in de toekomst worden geconfronteerd, zoals Common Ground. 

Wat gebeurde er in de wereld om ons heen?

Brexit.jpeg

Europese landen springen bij tijdens bankencrisis
In dit decennium zet de bankencrisis door. Dit heeft onder andere een grote impact op Griekenland. Zij kunnen hun begrotingstekort niet meer financieren. Europese landen springen bij om staatsbankroet van Griekenland te voorkomen. De vergrijzing wordt groter in Europa. Ook de levensverwachting gaat omhoog. Hierdoor worden pensioenen mogelijk onbetaalbaar. Met als gevolg dat in veel Europese landen de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar niet meer geldt. Aan de andere kant van de wereld gebeurt ook iets bijzonders. Cuba en de Verenigde Staten herstellen namelijk hun betrekkingen. Dit doen zijn na meer dan een halve eeuw!

Sterke positie Republikeinse Partij
Iets meer naar het noorden in de Verenigde Staten komt een rechtse politieke protestbeweging op. Met onder andere Sarah Palin op de voorgrond. Deze beweging brengt een sterkte positie voor de Republikeinse Partij en zich mee. In 2016 wordt Donald Trump tot president gekozen. Wat gebeurde er nog meer in 2016? In het Verenigd Koninkrijk vindt een referendum over het EU-lidmaatschap plaats. Met een meerderheid van 51,9% is de Brexit van start.

In 2010 speelt het Nederlands Elftal het WK in Zuid-Afrika. Zij behalen voor de 3e keer in de geschiedenis de 2e plaats. Het is ook de tijd dat er een dag van nationale rouw wordt uitgeroepen. Wanneer vlucht MH17 wordt neergeschoten boven Oekraïne en 193 Nederlanders dit niet overleven. Dit is een dag die wij ons waarschijnlijk allemaal nog goed herinneren.

De musical Soldaat van Oranje gaat in 2010 in première en is dit hele decennium te zien. Na heel veel jaren proberen is het dan eindelijk weer gelukt: Duncan Laurence wint het Eurovisiesongfestival met het nummer Arcade. 

Wat gebeurde er op het gebied van technologie & ICT?

pexels-rakicevic-nenad-1262304 (1).jpg

Social media en werken in de cloud 
In 2010 doet de Apple iPad zijn intrede, dit is de 1e tablet met wereldwijde bekendheid. 4 jaar later bezitten ruim 7,4 miljoen Nederlanders er 1! Je ziet steeds meer verschillende sociale media zoals Instagram, Snapchat en TikTok. Terwijl het Nederlandse platform Hyves verdwijnt.

In dit decennium verandert het ‘werken in de cloud’ de wereld. Deze manier van werken houdt in dat programma’s en gegevens altijd beschikbaar zijn. Dit is device onafhankelijk en 24/7 beschikbaar vanaf elke locatie. De term Cloud Computing is hier onlosmakelijk aan verbonden. De term is afkomstig uit de schematechnieken uit het informatica vakgebied. Waarbij een groot decentraal netwerk met behulp van een wolk wordt aangeduid. Daar komt de term ‘cloud’ vandaan.

Online shoppen via de smartphone 
Nederlanders houden van online shoppen, wij staan zelfs in de top 5 van Europa. Deze online aankopen doen we het liefst via onze smartphone. Het aantal consumenten dat minimaal 1 keer per maand een aankoop doet met een smartphone is tussen 2015 en 2019 bijna verdubbeld. Deze cijfers zijn weer gestegen mede door de Corona crisis.

Technologie en wetenschap 
Artificial intelligence (AI) en Machine learning zijn steeds meer verweven in ons werkende en privé leven. Met AI bedoelen we machines die taken uitvoeren die kenmerkend zijn voor menselijke intelligentie. Enkele voorbeelden: spraakherkenning, virtuele assistent en zelfrijdende auto’s. Machine learning heeft meer te maken met de rekenkundige modellen en algoritmen die bepalen hoe een computersysteem dingen leert. Zo helpt Machine learning bij de communicatie met banken, online winkelen of gebruik van sociale media.

Wat gebeurde er binnen PinkRoccade Local Government?

28_common_ground_2.jpg

Klantervaring en dienstverlening centraal
Nadat PinkRoccade onderdeel werd van TSS breekt er een periode aan waar we werken aan een bestendige koers. TSS werd eind 2013 ondergebracht binnen het Canadese bedrijf CSI. Tegenwoordig opereert PinkRoccade Local Government binnen de kaders van TSS en CSI. CSI omvat wereldwijd meer dan 400 bedrijven die net als PinkRoccade dienstverlening aan een specifiek marktsegment leveren. De kracht van zo'n grote groep bedrijven is dat we steeds van elkaar leren en best practices delen. Vanuit TSS bestaat de ambitie om de grootste Vertical Market Software (VMS) speler van Europa te worden. 

PinkRoccade besteedt veel tijd aan het begeleiden van haar klanten bij het gebruik van applicaties. Zo ontwikkelen zij samen de techniek steeds verder door. Klantervaring en dienstverlening staan centraal. PinkRoccade denkt mee over maatschappelijke vraagstukken. De focus ligt op grote uitdagingen waarmee lokale overheden nu en in de toekomst worden geconfronteerd. Denk hierbij aan: moderne strategie, nieuwe economie, lokaal bestuur, smart cities en duurzaamheid.

Hervorming van gemeenteland
Onze innovatiekracht heeft er toe geleid dat de burger elk moment van de dag makkelijker, sneller en beter communiceert met hun gemeente, door de invoering van selfservice. We zetten stappen naar zaakgericht werken, een nieuwe generatie ERP-systeem en inzichtelijk WOZ-berichtenverkeer. Samenwerken aan een betere en snellere digitale dienstverlening met Common Ground is ook iets wat ons bezighoudt. Common Ground zorgt ervoor dat lokale overheden snel en makkelijk informatie uitwisselen. Dit onderwerp is nog volop in ontwikkeling en wordt een belangrijk onderwerp in de komende jaren. 

Dit laatste decennium in natuurlijk nog niet voorbij! Dus wie weet wat voor interessante dingen er nog op ons af komen... ook kijken we natuurlijk nog vooruit. Dus houd ons in de gaten!

Als laatste delen we graag dit artikel met je van 20 juli 2020. Hier zie je hoe het Rijks Computercentrum er vroeger uit zag. 

Nieuwsgierig geworden? Lees hier de tijdlijn tot nu toe terug.
Wil je meer weten over Partner van Betekenis? Klik dan hier.

Deel via: