Direct naar de content
icon search white
26 juni 2020 - Nieuws

Partner van Betekenis: 2000 - 2010

We zijn aanbeland in het roerige tijdperk van 'the Zero's'. In dit decennium breidt de Europese Unie zich verder uit. In 2002 trouwen prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta. Steeds meer mensen gebruiken het internet wereldwijd. En een nieuw werkwoord is geboren in onze samenleving: ‘googlen’. Getronics koopt vrijwel alle aandelen van PinkRoccade. En in oktober 2007 gaat Gertronics akkoord met een overname door telecomconcern KPN. In 2009 wordt PinkRoccade Local Government onderdeel van TSS.

Wat gebeurde er in de wereld om ons heen?

csm_HuwelijkWA-Maxima2002_b5f5e6ffe7.jpg

Roerige tijden in de wereld
De Europese Unie breidt zich in 2004 uit met 10 landen uit het voormalige Oostblok. Ook Roemenië en Bulgarije sluiten zich aan in 2007. De Euromunten en biljetten worden ingevoerd in 12 landen van de Europese Unie.

Een tijd waarin veel gebeurde, veel dingen die een impact hadden op de wereld zoals we hem nu kennen. Het was de tijd van de aanslagen in New York op 11 september 2001. Met als direct gevolg de oorlog in Afghanistan. Ook verspreiden zich een aantal epidemieën over de wereld, waaronder SARS en de Mexicaanse griep.

In 2007 begint in Verenigde Staten ook nog de kredietcrisis. Doordat veel gebundelde hypothecaire leningen in een snel tempo een stuk minder waard worden.

Nederland als pionier
In 2002 is er een Koninklijk huwelijk. Prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta. Het is de tijd van Nederland als pionier. Wij voeren namelijk als 1e land ter wereld het homohuwelijk in. Hierna volgen België, Spanje, Canada en Zweden. Ook de Amerikaanse staten Massachusetts, Vermont, Iowa en Connecticut erkennen later het huwelijk van mensen met gelijk geslacht.

De Nederlandse samenleving kent in dit decennium diverse spanningen. De moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh hebben hier grote invloed op. In 2006 voeren we in Nederland een nieuw stelsel van ziektekostenverzekering door. De ziekenfondsen privatiseren en er komt een verplicht basispakket voor alle burgers. Naar aanleiding van overstromingen van grote rivieren in Nederland verschijnt het rapport ‘Ruimte voor water’. De Deltacommissie, onder leiding van oud-minister Cees Veerman, maakt voorstellen om de verwachte stijging van de zeespiegel op te vangen.

Wat betreft sport doen we het ook weer goed! De Nederlandse zwemmers Inge de Bruijn en Pieter van den Hoogenband bereiken de wereldtop tijdens de Olympische Spelen van 2000 in Sydney.  

Wat gebeurde er op het gebied van technologie & ICT?

worldwide web.png

Even googelen
Steeds meer mensen gebruiken het internet wereldwijd. Google doet zijn intrede als zoekmachine. Hiermee is een nieuw werkwoord geboren in onze samenleving: ‘googelen’. Ook de internetencyclopedie Wikipedia start in dit decennium. Het internet wordt gebruikt voor internationale communicatie maar ook voor betalingsverkeer. Steeds meer mensen doen hun bankzaken via de computer. Je ziet voor het eerst online betalingsdiensten zoals PayPal en iDEAL.

Computers in de vorm van microchips
Computerspelletjes zijn niet aan te slepen! De computerspelletjesindustrie evenaart - wat kapitaalomzet betreft - eind 2009 zelfs de filmindustrie. In steeds meer consumentenelektronica worden computers toegepast in de vorm van microchips. Dit decennium betekent het einde van de filmrolletjes. Door de komst van de digitale camera, worden deze filmrolletjes niet meer gemaakt. Het is ook de tijd van de 1e hybride auto: de Toyota Prius!

Wat gebeurde er binnen PinkRoccade Local Government?

TSS.png (1)

De opkomst van het internet een grote impact op PinkRoccade en de markt. Steeds meer nieuwe, gespecialiseerde leveranciers proberen een positie in de gemeentelijke markt te verwerven. Voor PinkRoccade een reden om versneld haar productassortiment uit te breiden met alternatieve producten.

Het concept van open standaarden: StUF
Het belangrijkste initiatief was de StUF (Standaard Uitwissel Formaat) waarbij de integratie van domeinpakketten werd gestandaardiseerd via het concept van open standaarden. Deze open standaarden zorgden ervoor dat gegevensuitwisseling tussen overheid, burgers en bedrijven gemakkelijker ging. De 1e stappen richting Common Ground (modernisering van de gemeentelijke ICT-systemen) worden hier gezet.

Het fenomeen aanbestedingen kwam ook om de hoek kijken. Verschillende gemeenten sloegen de handen ineen om de ontwikkeling van software in eigen hand te nemen. Maar hoe werkt zo’n aanbesteding (ook vandaag de dag)? De gemeente stelt zelf de specificaties op voor de software die ontwikkeld moet worden. Dit noem je 'het bestek'. Vervolgens selecteren zij de leverancier die dit kan ontwikkelen. Zodra de oplevering een feit is en de partijen tevreden zijn, start de beheerfase: het beheren, verbeteren en regelmatig opwaarderen van de software volgens de laatste innovaties.

Hoe PinkRoccade onderdeel werd van Total Specific Solutions
Zoals je al in andere artikelen over onze geschiedenis las, was er aan overnames geen gebrek. In 2005 koopt branchegenoot Getronics vrijwel alle aandelen van PinkRoccade. Getronics noemt zijn Nederlandse tak vanaf dat moment Getronics PinkRoccade. Het nieuwe bedrijf wordt de grootste ICT-dienstverlener van Nederland.

Ook worden Getronics en zijn Nederlandse tak ‘Getronics PinkRoccade’ overgenomen. In oktober 2007 gaat Gertronics akkoord met een overname door telecomconcern KPN. Dat bedrijf wilt namelijk zijn portfolio uitbreiden met ICT-dienstverlening. Uiteindelijk besluit KPN het bedrijfsonderdeel Bussiness Solutions te verkopen aan Total Specific Solutions (TSS). Hier waren veel werkzaamheden, panden en personeel van het oude PinkRoccade ondergebracht. Zo werd in 2009 PinkRoccade Local Government onderdeel van TSS.

Vertical Market Software
Binnen de TSS organisatie opereren inmiddels meer dan 60 onafhankelijk gestuurde softwarebedrijven. Dit doen zij allemaal in hun eigen verticale markt. Deze Vertical Market Software (VMS) strategie houdt in: ieder bedrijf biedt bedrijfskritische softwareproducten die aansluiten bij de specifieke behoeften van klanten in specifieke verticale markten. Dat is wat we doen!

Nieuwsgierig geworden? Lees hier de tijdlijn tot nu toe terug.
Wil je meer weten over Partner van Betekenis? Klik dan hier.

Deel via: