Direct naar de content
icon search white
21 april 2020 - Nieuws

Partner van Betekenis: 1980 - 1990

PinkRoccade Local Government bestaat 70 jaar! Een mooi moment om terug te blikken. Afgelopen maanden keken we al terug naar de de periode tussen 1950 - 1980. In dit item kijken we naar het 4e decennium van ons bestaan, namelijk de jaren 1980 - 1990: wat voor ontwikkelingen zagen we daar? 

Wat gebeurde er in de wereld om ons heen?

Soccer.jpg

De wereldeconomie voelde het effect van de oliecrisis in 1979. Er kwamen meer conservatieve regeringen aan de macht. In het Verenigd Koninkrijk was dit Margaret Thatcher. In de Verenigde Staten van Amerika was dit Ronald Reagan en in de Bondsrepubliek Helmut Kohl.

1e TGV-hogesnelheidstrein

In september 1981 rijdt deze tussen Lyon en Parijs. Frankrijk werkt aan haar transportnetwerk. Zij starten in 1986 met het graven van de kanaaltunnel. Dit doen ze samen met het Verenigd Koninkrijk. Ze leggen een tunnel aan van meer dan 50 kilometer.

Professor Fahlman werktte aan semantische netwerken en computertaal. Maar in 1982 deed hij iets bijzonders. Hij typte namelijk voor eerst de smiley in computertaal. Het was de geboorte van de 1e ūüėä.

Koningin Beatrix in Amsterdam

In 1980 werd Beatrix in Amsterdam ingehuldigd als koningin. Er heerst een bezuinigingspolitiek in Nederland onder 2 kabinetten van Ruud Lubbers. Nederland kent hoge werkloosheid, vooral onder de jongeren. Deze bestrijdt de regering met arbeidstijdverkorting en vervroegde uittreding. Deze generatie werklozen noemen we ook wel Generatie Nix of de Verloren Generatie. Na de oliecrisis was het voor hen moeilijk een baan te vinden. Ze studeerden af en er was helaas geen werk voor ze.

De hark verdwijnt van de Nederlandse daken. Nederland krijgt namelijk kabeltelevisie! Vanaf nu kijken we ook naar buitenlandse zenders. Amerikaanse series zoals Dallas zijn erg populair in Nederland.

In 1983 wordt Freddie Heineken met zijn chauffeur ontvoerd. De ontvoerders krijgen het ontvangen losgeld van 35 miljoen gulden. Dit is ongeveer 16 miljoen euro. Maar Freddie en zijn chauffeur werden niet vrijgelaten.

Oranje wint het EK

Voetbal is weer een onderwerp om niet te vergeten. Oranje wint namelijk het EK voetbal in 1988. Marco van Basten schiet een hattrick tegen Engeland tijdens dit toernooi. Maar we winnen van de Sovjet-Unie in de finale met 0-2. Door goals van Ruud Gullit en de legendarische goal van Marco van Basten.

Wat gebeurde er op het gebied van technologie & ICT?

rscyt55bdime_800.jpg

De technologie in de wereld nam toe. De computer werd beschikbaar voor de consumentenmarkt. Hij werd goedkoper en dit was het begin van de homecomputer. Je zag voor het eerst de Apple Macintosh en de IBM Personal Computer, die draait onder MS-DOS. Bill Gates werd in 1983 de rijkste man op aarde door de uitvinding van Windows. In 1984 volgde Apple met hun Macintosh.

Grotere bedrijven en overheidsinstellingen gebruiken het intranet. Voor het eerst werden netwerken intern verbonden. Hiervoor gebruikten ze een centrale server.

De consumentenmarkt groeide

Je zag voor het eerst de autotelefoon in Nederland. De faxmachine werd toen gebruikt om informatie via de telefoon te versturen. Je zag steeds meer CD spelers, gameboys en mensen kunnen geld uit de muur halen. De geldautomaat wordt populair en krijgt de bijnaam: flappentap. 

Wat gebeurde er binnen PinkRoccade Local Government?

GV logo.jpg

Deregulering, privatisering en verzelfstandiging

Het kabinet Van Agt constateerde begin jaren 80 dat de verzorgingsstaat alle verschijnselen van een waterhoofd vertoonde: de Nederlandse overheid moest kleiner worden. Beleidsuitvoering maakt plaats voor beleidsvoorbereiding. Voorzieningen worden decentraal ingericht en betaald. Onder leiding van oud-Philips directeur Pannenborg boog een commissie zich over de toekomst van het Rijks Computercentrum. Het toekomstig lot werd bepaald: Overheidsrekencentra verzelfstandigen.

Henk Bosma als nieuwe directeur met een tweesporig groeibeleid 

Bij de overgang naar een private rechtsvorm trad Jan Roos af als directeur. Henk Bosma zette als nieuwe directeur een nieuw groeibeleid in:

  • Van een taakgerichte naar marktgerichte organisatie.
  • Verbreding van de markt en dienstenpakket via acquisitie en externe groei.

De oprichting van een GebruikersVereniging

De automatisering stond nog in de kinderschoenen. Veel gemeenten stelden vragen over het gebruik van de systemen. Deze vragen kwamen terecht bij het Rijksinkoopbureau. Het idee ontstond: krachten bundelen. Zo hoefden ze niet alle vragen apart te behandelen. En kon iedereen van elkaar leren. 

Zo ontstond in 1990 de GebruikersVereniging (GV). Door je als gemeenten te verenigen, stond je samen sterk. Daarnaast paste deze GV ook perfect bij de wens van het Rijks Computercentrum. Deze wens was het aannemen van een proactieve en klantgerichte houding. Benieuwd naar verdere toelichting hierop? 

Bekijk hier het interview met Ab van den Berg, mede-oprichter van de GV

Ab van den Berg is mede-oprichter van de GV en voormalig ambtelijk secretaris. Hij vertelt in dit interview meer over de oprichting en de rol van de GV. Aanvullende informatie (ook om lid te worden) vind je op de website van de GV.

2020-04-23_07-18-25.png

Ab van den Berg spreekt in het interview over 'L+T'. L+T Informatica werd in 1975 opgericht in Eindhoven. De oprichters waren Cees van der Land en Onno Tinga. In 1986 nam Bouwfonds Informatica, L+T over. Daarna werd het bedrijf in 1991 overgenomen door het Rijks Computercentrum.

Nieuwsgierig geworden? Lees hier de tijdlijn tot nu toe terug.
Wil je meer weten over Partner van Betekenis? Klik dan hier.
 

Deel via: