Direct naar de content
icon search white
21 februari 2020 - Nieuws

Partner van betekenis: 1960 - 1970

PinkRoccade Local Government bestaat 70 jaar! Een mooi moment om terug te blikken. In dit item kijken we terug naar het 2e decennium van ons bestaan: wat voor ontwikkelingen zagen we daar?

Wat gebeurde er in de wereld om ons heen? 

wereld 1960-1970.jpg

De Swinging Sixties 

Nadat Laika als 1e naar de maan was, volgde de 1e mens. Het was een wedstrijd wie als 1e op de maan stond. Werd het Rusland of de Verenigde Staten? De Verenigde Staten wonnen deze wedstrijd toen de Apollo 11-missie slaagde. De 1e mens op de maan was Neil Armstrong. Hij zette zijn voeten op de maan met de beroemde uitspraak: "That's one small step for man, one giant leap for mankind".

Dit decennium raakte de Verenigde Staten ook op een verschrikkelijke manier. In november 1963 wordt John F. Kennedy in Dallas vermoord. Vice-president Johnson werd de 36e president van de Verenigde Staten. Onder leiding van Johnson werd Medicare geïntroduceerd. De 1e ziektekostenverzekering voor ouderen. Ook ondertekende hij de Civil Rights Act. Hiermee kwam een eind aan segregatie in de Verenigde Staten.

‘The swinging sixties’ werden natuurlijk niet zomaar zo genoemd. Ze deden hun naam eer aan. Het muziekfestival Woodstock werd voor het eerst gehouden. Het festival werd vernoemd naar het centrum van de toenmalige hippiecultuur. Het motto was ‘3 Days of Peace & Music’.

Ontwikkelingen dichter bij huis
In Nederland gebeurde natuurlijk ook vanalles... Na de 1e televisie-uitzending waren mensen verkocht. Er verschenen steeds meer televisies in Nederlandse huizen. Daarnaast zag je ook steeds meer koelkasten, wasmachines en auto’s.

De woningnood was nog steeds erg hoog in Nederland. Hier werd aan gewerkt. Gemeenten zorgden er ook voor dat de armenzorg hervormd werd tot sociale bijstand. Daarnaast was het ook het decennium van een koninklijk huwelijk. Prinses Beatrix stapt in de Gouden Koets met prins Claus.

Wat gebeurde er op het gebied van technologie & ICT? 

ICT 1960-1970.png

Meer interesse voor computers
Tijdens de Koude Oorlog werden computers met name gebruikt voor spionage. Maar in de jaren 60 ontstaat er steeds meer interesse voor computers. De focus ligt op de ontwikkeling van informatiesystemen. Logisch, want alles is nieuw! Door deze ontwikkelingen en groei waren er meer mensen nodig. Er ontstonden nieuwe functies zoals: computer operator, systeemanalist, systeemprogrammeur en nog meer. Zo ontstaan ook de 1e ICT-opleidingen in Nederland. Er is veel aandacht voor ontwikkeling van applicatiesoftware, programmeren en structureren van bestanden.

Voorpagina nieuws
In 1966 stonden er 60 computers bij (semi) overheden. De aanschaf van computers was bijzonder. Het haalde toen nog vaak de voorpagina’s van kranten. Gebruikers van de computer waren over het algemeen organisaties met ervaring in grootschalige mechanische gegevensverwerking. Het aantal computers in Nederland groeide snel. Dit verdubbelde bijna elk jaar!

Wat gebeurde er binnen PinkRoccade Local Government?

PRLG 1960-1970.png

Reken apparaat 
De computer werd eerst met name gebruikt als ‘reken apparaat’. In dit decennium gingen steeds meer lokale overheden dit apparaat inzetten. De grote gemeenten namen het voortouw. Zij richtten eigen rekencentra in zoals het Amsterdamse GCEI en het Rotterdamse GRC. Vervolgens Midden Brabant met het CBT en Oost-Brabant met het CIOB. Daarna volgden andere grotere gemeenten als Zwolle, Deventer en Amersfoort. Bij de rekencentra ontwikkelde het ‘reken apparaat’ zich steeds verder door tot computer. Gemeenten werkten zelf aan software voor burgerzaken, belastingen, sociale dienst en financiën algemene dienst.

Rijks Computercentrum
Dit betekende ook groei binnen de Rijkscentrale voor Mechanische Administratie. De omzet was in 10 jaar tijd gestegen van 2 miljoen naar 12 miljoen. Dit kwam met name door de toename van het aantal geautomatiseerde projecten. De taak van de Rijkscentrale Mechanische Administratie was ‘het verzorgen van ponskaartwerkzaamheden’. In 1969 besloot de Ministerraad de naam van de Rijkscentrale voor Mechanische Administratie te veranderen naar Rijks Computercentrum. Zij kregen als taak ‘het verrichten van diensten op het gebied van automatische informatieverwerking’. Hoe de invulling van deze taak verliep, lees je in onze volgende nieuwsbrieven.

Een greep uit de opdrachtenportefeuille anno 1969 (1).png

Bronvermelding bovenstaande afbeelding:
"Twee werelden één toekomst" (door Gertrud Blauwhof en Irene van der Krol)

Nieuwsgierig geworden? Lees hier de tijdlijn tot nu toe terug.
Wil je meer weten over Partner van Betekenis? Klik dan hier.

Deel via: