Direct naar de content
icon search white
21 januari 2020 - Nieuws

Partner van betekenis: 1950 - 1960

PinkRoccade Local Government bestaat 70 jaar! Een mooi moment om terug te blikken. In dit item kijken we terug naar onze beginjaren: wat voor ontwikkelingen zagen we daar? 

Wat gebeurde er in de wereld om ons heen? 

space-3262811_1920.jpg

De 1e televisie-uitzending in Nederland

In 1951 kon je ook daadwerkelijk iets kijken op tv. Het is de 1e televisie-uitzending in Nederland. Er was toen nog maar 1 zender. Pas 14 jaar later kwam er een zender bij: Nederland 2. Het had een groot effect op onze samenleving. Mensen bleven speciaal thuis om iets te kijken en wilden bepaalde programma’s echt niet missen.  

De 1e vestiging van McDonalds

In 1955 gebeurde het in een voorstad van de Amerikaanse stad Chicago. Een hamburgerzaak opent zijn deuren. De eigenaar noemt zijn restaurant McDonald's. Het is het begin van een enorm succes. In de volgende decennia groeit het uit tot een van de grootste restaurantketens ter wereld.

Laika is de 1e ruimtevaarder

In 1957 schiet Rusland de 1e ruimtevaarder in een baan om de aarde. Het is het straathondje Laika. Met als bijnaam "blaffertje". Laika maakte als 1e een omloop rond de aarde. Helaas overleefde Laika het niet door stress en oververhitting. Toen 4 jaar later lanceerden de Russen de 1e bemande ruimtevlucht. Aan boord was de man die geschiedenis schrijft: Joeri Gagarin.

Patent op het legosteentje

De geschiedenis van Lego gaat ver terug. Toen de Deense meubelmaker Ole Kirk Christiansen in 1932 besloot houten speelgoed te maken. Lego betekent dan ook: speelgoed. In 1958 wordt patent aangevraagd op het plastic steentje. De Times rekende uit dat Lego in de eerste 50 jaar van haar bestaan meer dan 400 miljard Legosteentjes produceerde. Dit zijn 62 steentjes per aardbewoner. Om je een nog leuker beeld te geven: dit zijn 10 torens die van de aarde naar de maan komen.

Wat gebeurde er op het gebied van technologie & ICT?

arrai-opening.jpg

De 1e computer in Nederland

De 1e elektronische computer was al in gebruik in het Verenigd Koninkrijk. Deze maakte gebruik van elektronenbuizen en heette de: Colossos. In het jaar 1952 wordt de ARRA I ontwikkeld. Dit is de 1e gebouwde computer in Nederland. De afkorting ARRA staat voor Automatische Relais Rekenmachine Amsterdam. Computerpioniers Carel Scholten en Bram Loopstra waren betrokken bij het ontwerp. Hij kwam in 1952 te staan bij het Mathematisch Centrum in Amsterdam. Burgemeester d’Ailly van Amsterdam en minister F.J.Th. Rutten van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen namen deze computer officieel in gebruik.

De 2e computer in Nederland

Helaas was ARRA I geen succes. Tijdens de opening liet het apparaat wat te wensen over. Toen werd de ARRA II tot leven geroepen. Deze had een betere levensduur en werd ingezet bij het ontwerpen van vliegtuigvleugels. De computers werkten toen natuurlijk een stuk langzamer dan nu. Het permanente geheugen (de harde schijf) bestond bijvoorbeeld nog niet. Het invoeren van gegevens of programma's in een computer was vrij complex. Dit gebeurde namelijk met schakelaartjes en ponsband. Later kwamen hiervoor de ponskaarten. En nog later de magneetbanden.

Wat gebeurde er binnen PinkRoccade Local Government? 

PRLG fotoboek RRC.png

In 1950 is de Rijkscentrale voor Mechanische Administratie opgericht door toenmalig minister-president Willem Drees. Zij verzorgden toen de ponskaartwerkzaamheden voor ministeries en overheidsinstellingen. De ponskaarten vormden de aanzet voor geautomatiseerde informatieverwerking. In de jaren 80 werden deze al ingezet voor het opslaan van informatie. Deze werd gelezen door een speciale machine. 70 jaar later viert PinkRoccade haar jubileum!

1960
De Rijkscentrale voor Mechanische Administratie wordt na deze tijd: het Rijks Computercentrum (RCC). Het breidt zijn taken uit en gaat de automatische informatieverwerking voor ministeries en (semi-)overheidsinstellingen verzorgen.

Nieuwsgierig geworden? Lees hier de tijdlijn tot nu toe terug.
Wil je meer weten over Partner van Betekenis? Klik dan hier.

Deel via: