Direct naar de content
icon search white
16 mei 2019 - Onze verhalen

Interne coaching: geen luxe!

“Het is wel een luxe dat jij hier in dienst bent, Monique”. Voor mij zit een vlotte jonge dame, Young Professional, 25 jaar, op dit moment Sales Desk Representative en nu op zoek naar haar ‘next step’. Ze heeft aan haar manager en HR-adviseur gevraagd of ze daarom gebruik kan maken van interne coaching. Een soort ‘inhouse service’ die PinkRoccade sinds 2010 aanbiedt aan alle medewerkers van de organisatie.

  • Naam: Monique Cuppen
  • In dienst sinds: 2006
  • Huidige functie: Interne Coach bij PinkRoccade Local Government

Luxe?

Je zou het inderdaad kunnen zien als ‘luxe’: een interne coach die voor iedereen van de organisatie altijd beschikbaar is. Zo zag ik het ook in het begin, maar het klopte niet. Door alle coachvragen en resultaten die ik door de jaren heen zag, kreeg ik steeds meer ‘bewijs’ dat interne coaching geen luxe is maar een belangrijke bijdrage levert aan de groei, ontwikkeling en het welzijn van mensen. En dus zeker van belang is voor een organisatie. Om je een idee te geven van vragen waar mensen mee komen:
 
·         “Hoe bewaar ik de balans tussen werk en privé?”.
·         “Hoe kan ik beter omgaan met mijn onzekerheid?”.
·         “Wat zou voor mij een nieuwe, passende uitdaging zijn?”.
·         “Hoe kan ik beter omgaan met de stress die ik soms ervaar?”.
·         “Hoe kan ik doorgroeien in of naar de rol van manager?”.

Waarom een interne coach?

Een van de eerste dingen die mensen tegen mij zeggen als ik ze om feedback vraag is: “jij weet ècht hoe deze organisatie werkt en dat is zo plezierig. Ik hoef jou tenminste niet alles uit te leggen”. Ik ken inderdaad de organisatie als geen ander en weet exact in welke werkomgeving mensen zich bevinden die bij mij een coachtraject komen volgen. Het maakt de antwoorden, oplossingen en mogelijkheden die je met behulp van coaching vindt concreter en beter toepasbaar. Ook dat krijg ik terug van de mensen die bij mij een traject hebben doorlopen en ik merk het zelf ook. Het werkt niet alleen prettiger maar ook doeltreffender om samen deel uit te maken van de organisatie.
 
Wat ook altijd genoemd wordt is de laagdrempeligheid. De stap naar mij als interne coach is heel klein: ik zit letterlijk ‘inhouse’ en iedereen binnen Pink maakt er gebruik van. Het is dan ook absoluut geen taboe om gebruik te maken van coaching. Sterker nog: het is juist krachtig als je durft te werken aan je persoonlijke groei en ontwikkeling.

‘Sterker nog: het is juist krachtig als je durft te werken aan je persoonlijke groei en ontwikkeling.’

Wat ik zelf nog graag wil noemen is dat vertrouwelijkheid en integriteit boven aan mijn waardenlijstje staan. Omdat het vaak persoonlijke kwesties zijn waar mensen mee komen, staan deze twee waarden voorop. Iedereen weet dat binnen Pink en houdt zich daar ook aan. Het is dan ook niet voor niets dat ik tevens vertrouwenspersoon ben van de organisatie.

 

En wie is Monique zelf?

Vanaf 2001 werk ik al bij PinkRoccade. Ik begon als consultant Burgerzaken en Onderwijs en ging me in de loop van de tijd steeds meer bezig houden met het maken en geven van workshops voor collega’s: adviesvaardigheden, gesprekstechnieken, etc. In 2006 werd ik gevraagd om Young Professionals te coachen en in 2010 werd ik coach voor heel PinkRoccade. Zo ontstond mijn rol als  interne coach.
 
Als mens ben ik gevoelig, creatief, praktisch en humorvol. Ik maak ‘zware zaken’ graag licht en vind niets gek (vraag maar aan mijn collega’s J). Wat ik graag voor elkaar krijg is dat mensen zichzelf zo goed mogelijk leren kennen, trouw durven zijn aan zichzelf en wegen durven inslaan die bij hen passen. Voelen en weten dat je de regie mag hebben over je eigen leven en dat je van daaruit concrete stappen durft te zetten. Als iemand dat voor elkaar krijgt, ben ik een gelukkig mens!

 

monique cuppen.png

     

 

Deel via: