Direct naar de content
icon search white
16 mei 2019 - Onze verhalen

Een goede sollicitant stelt zelf ook vragen!


Mij is gevraagd of ik het ook eens leuk vond om een blog te schrijven voor onze ‘Werken bij site’. Natuurlijk! Juist ook wel grappig denk ik, want als Manager Services zit ik vaak aan de andere kant van de tafel in een sollicitatie gesprek. In mijn rol, op de Businessunit Publiekszaken, ben ik verantwoordelijk voor een groot team van consultants, projectmanagers en specialisten op het kenniscentrum. Dat team blijft maar groeien dus ik zie en spreek regelmatig enthousiaste sollicitanten. Wij waarderen ondernemerschap en pro activiteit enorm dus ik vind het super positief wanneer er opeens vragen worden teruggesteld door de  kandidaat aan mij. Ik wil jullie daarom meenemen in een aantal vragen die regelmatig aan mij worden gesteld door een kandidaat
Mij is gevraagd of ik het ook eens leuk vond om een blog te schrijven voor onze ‘Werken bij site’. Natuurlijk! Juist ook wel grappig denk ik, want als Manager Services zit ik vaak aan de andere kant van de tafel in een sollicitatie gesprek. In mijn rol, op de Businessunit Publiekszaken, ben ik verantwoordelijk voor een groot team van consultants, projectmanagers en specialisten op het kenniscentrum. Dat team blijft maar groeien dus ik zie en spreek regelmatig enthousiaste sollicitanten. Wij waarderen ondernemerschap en pro activiteit enorm dus ik vind het super positief wanneer er opeens vragen worden teruggesteld door de  kandidaat aan mij. Ik wil jullie daarom meenemen in een aantal vragen die regelmatig aan mij worden gesteld door een kandidaat.

  • Naam: Femke Rhouat - van der Gouw
  • In dienst sinds: 2014
  • Huidige functie: Manager Services bij PinkRoccade Publiekszaken

Onzekerheid over IT

Iets wat ik regelmatig herken in diverse kandidaten is toch wat onzekerheid over het vak IT. En dat begrijp ik! Zo heb ik zelf ook ooit hier een eerste stap over de drempel gezet. Ik zie vaak wat spanning of onzekerheid van kandidaten afvallen op het moment dat ik kort wat vertel over mijn achtergrond buiten de IT. Een vraag die vaak gesteld wordt is dan ook: Kan ik het IT vak leren zonder een specifieke IT opleiding? Ja natuurlijk! Er zijn binnen PinkRoccade heel veel medewerkers met heel veel verschillende achtergronden. Ikzelf als manager van de afdeling Professional services kijk juist heel erg naar jou als persoon. Durf je straks als consultant voor groepen te staan en te adviseren? Ben je als medewerkers Kenniscentrum stressbestendig en klantgericht? En kun je als projectmanager de boel blijven overzien en de klant meenemen in de processen? Mijn tip is: sluit IT niet uit! IT is altijd in beweging en blijft een belangrijk aspect in de toekomst. We vragen per vacature of afdeling verschillende competenties of achtergronden dus kijk goed naar de functieprofielen en wat bij jou persoonlijk past.

‘We vragen per vacature of afdeling verschillende competenties of achtergronden dus kijk goed naar de functieprofielen en wat bij jou persoonlijk past.’

Carrièremogelijkheden

Hoeveel bedrijven adverteren niet naar de arbeidsmarkt dat men diverse carrièremogelijkheden aanbiedt? Ook al geloof ik persoonlijk in de slogan dat je zelf kansen moet creëren en pakken, heel vaak blijven carrièremogelijkheden toch vaag. Een veelvoorkomende vraag van ambitieuze en nieuwsgierige kandidaten is: welke carrièremogelijkheden bied PinkRoccade Local Government nu echt? Als manager ben ik continu bezig met de doorontwikkeling van mijn team. Ik praat er met medewerkers over vanaf hun inwerkproces en tijdens de formele HR gesprekken zoals een beoordelingsgesprek. Ook in de regelmatig terugkerende bila-gesprekken is ontwikkeling, groei en carrière een belangrijk onderwerp. Zelfs in het managementteam moet ik nu al aangeven wie mij ooit gaat vervangen en hoe we gaan zorgen dat diegene op tijd klaargestoomd is.  Concreet voorbeeld waar ik momenteel druk mee bezig ben betreft de consultants. We hebben nu een prachtig team met enthousiaste mensen. Aan mij als manager de taak om dit team nog sterker en beter te maken voor nu én de toekomst. Ik heb recent een plan gemaakt, samen met HR, waarbij we in kaart hebben gebracht wat het profiel Junior, Medior en Senior Consultant precies is. Hierbij hebben we gekeken naar kennis, ervaring, takenpakket en competenties. Nu hangen we daar concrete opleidingen in- en extern aan en bespreken we dit met de consultants. Concreet faciliteren we de consultant in zijn of haar ontwikkeling richting seniorschap.

Mijn keuze voor Pink

Een vraag vanuit de sollicitanten met lef is: Waarom heb jijzelf eigenlijk 4 jaar geleden gekozen om over te stappen naar PinkRoccade als werkgever? En terecht ook dat je dat als sollicitant wil weten! Ik heb destijds een aantal belangrijke aspecten voor mezelf bepaald die ik wilde terugzien in mijn nieuwe werkgever: 1. Een informele cultuur, waarin iedereen samen ervoor gaat en ook ruimte is voor plezier en gezelligheid. 2. Een product en dienstverlening die voor de klant van strategisch belang is. Dat maakt het belang van het werk dat ik doe groter. 3. Een omgeving waarin ondernemerschap gestimuleerd word en je dus snel kan schakelen tussen denken en doen. En 4. Een bedrijf dat bezig is met groei waardoor er ook daadwerkelijk kansen zijn en we met mooie innovatieve zaken bezig kunnen zijn.
Dat alles ervaar ik gelukkig nu al zo’n 4 jaar bij PinkRoccade Local Government. Ik heb meerdere afdelingen gezien en ben diverse uitdagingen aangegaan. Ik leer nog elke dag bij en ben omgeven door leuke collega’s. Klinkt misschien te ideaal maar dat is het niet hoor! We werken knetter hard met z’n allen en doen dat iedere dag weer. Ook als manager ervaar ik echt wel druk. Maar samen komen we er wel. Kortom: saai is het nooit!

 

femke.png

 

Deel via: