Direct naar de content
icon search white

Deel praktijkervaringen

Potlood.jpeg
thema icon
thema Co-creatie
App iVerkiezing
#14

Neem angsten weg

Psychologische en emotionele effecten weerhouden ons ervan om in beweging te komen. Door die angst en ongerustheid weg te stoppen en te ontkennen worden mensen zelfs onbereikbaar. We moeten mensen helpen hun gevoelens van verwarring en onzekerheid te verwerken. Dat doen we door die te benoemen en bespreekbaar te maken om zo ‘ingeboren angsten’ weg te kunnen nemen. Of door te starten met een kleine pilot – met andere gemeenten – om praktijkervaringen te kunnen delen. Om zo te zorgen dat anderen openstaan voor veranderingen, oplossingen en het omarmen van nieuwe werkwijzen. Vergeet niet dat er soms al 30 jaar op een bepaalde manier wordt gewerkt…

Deel praktijkervaringen

Biedt de mogelijkheid om ervaringen met elkaar te delen en ‘ingeboren angsten’ te bespreken. Betrek daarbij ervaringsdeskundigen om gebruikerservaringen en de toepassing van de – nieuwe – app in de praktijk te delen.

Kwartiermakers 2017 iVerkiezing

iVerkiezing is gedurende 2017 ontwikkelt met de onderstaande 7 kwartiermakers. Zij focusten op toegevoegde waarde: minder kans op fouten, tijdsbesparing voor de medewerker en selfservice door de inwoners:

 1. Gemeente Almelo
 2. Gemeente Ede
 3. Gemeente Groningen
 4. Gemeente Hardenberg
 5. Gemeente Helmond
 6. Gemeente Ommen
 7. Gemeente Utrechtse Heuvelrug

Succesvolle pilot 2018

5 van deze kwartiermakers hebben de (voorbereidingen van de) verkiezingen op 21 maart 2018 met de nieuwe app iVerkiezing Basis en iVerkiezing Extra in productie gedraaid: 

 1. Gemeente Ede
 2. Gemeente Hardenberg
 3. Gemeente Helmond
 4. Gemeente Ommen
 5. Gemeente Utrechtse Heuvelrug

Deze pilot was succesvol en leverde veel toegevoegde waarde voor zowel burgers, managers als medewerkers. iVerkiezing is dan ook beschikbaar sinds de herindelingsverkiezingen van 2018. Doordat deze Uitblinkers hun praktijkverhalen deelden tijdens regio-overleggen van de GebruikersVereniging in april en mei 2018 werden de verkiezingen in maart 2019 werden door 86 gemeenten in iVerkiezing gedraaid! En tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 waren dat er maar liefst 160. 

Deel via:

Waarom dit werkt

Mensen zijn eerder geneigd te doen wat nodig is als ze het gevoel hebben dat ze niet worden veroordeeld, dat ze vrij zijn om hun eigen beslissingen te nemen. Emoties spelen een belangrijke rol in de manier waarop ons brein informatie verwerkt. Dat moeten we gebruiken in de manier waarop we mensen aanspreken; geïntegreerde emotionele en cognitieve ervaringen met een positieve oproep tot actie.

‘Klanten wil ik steeds opnieuw op een creatieve wijze verrassen.’

Sanne van der Zanden, Programmamanager
Sanne van der Zanden (2019)