Direct naar de content
icon search white

Ga op praktijkbezoek

keyboard-621830.jpg
thema icon
thema Co-creatie
App iBurgerzaken
#20

Ga gluren bij de buren

Kijken naar hoe collega’s of andere gemeenten apps gebruiken of processen uitvoeren kan inspireren. Als deze praktijkvoorbeelden aan bepaalde voorwaarden voldoen kunnen zij een prima middel zijn om dit te integreren in de dagelijkse praktijk. Als eerste is er de impact op iemands handelen, de concrete veranderingsacties: oppervlakkig gebruik, adoptie/imitatie of adaptatie. Daarnaast is er de impact op iemands denken: bevestiging van de eigen opvattingen, uitbreiding van de bestaande opvattingen of ontwikkeling van strategisch denken.

Ga op praktijkbezoek

Praktijkbezoeken aan andere gemeenten die iBurgerzaken al gebruiken zijn zeer waardevol en leerzaam. De gesprekken en discussies die ontstaan zorgen namelijk voor een beter beeld van hoe de theorie, de software in de praktijk wordt toegepast. Dat resulteert al snel in meer wederzijds begrip voor gemaakte of te maken keuzes. Indirect vergroten praktijkbezoeken daarmee ook de motivatie om met de oplossing aan de gang te gaan. Een unieke kans om een goede sfeer binnen het team op te bouwen en alle betrokkenen te overtuigen van iBurgerzaken of de specifieke app!

De aanpak

Kijk goed naar je eigen situatie en zoek een vergelijkbare referent met de benodigde ervaring; omvang, architectuur, gemeentelijk beleid etc. Bepaal ook of je één gemeente of meerdere gemeenten wilt bezoeken. En als je kiest voor het laatste of je ze op één dag wilt bezoeken of op verschillende dagen.

Referentgemeenten

Er zijn meerdere gemeenten die de afgelopen jaren de nodige gemeenten ontvingen. Om een aantal voorbeelden te noemen zonder compleet te willen zijn: Almelo, Bergen op Zoom, Ede, Enschede, Groningen, Helmond, Roermond, Schagen en Westerkwartier. En ook diverse samenwerkingsverbanden deelden hun ervaringen waaronder De Bevelanden, H2O en West Betuwe.

Een leuk weetje: Almelo is met stip de meest bezochte gemeente met meer dan 100 bezoekende gemeenten!

Deel via:

Waarom dit werkt

Goed voorbeeld doet goed volgen: het observeren van praktijkvoorbeelden bij respondenten brengt meestal ‘iets’ teweeg. Dat ‘iets’ loopt uiteen van het opdoen van inspiratie tot grondige wijzigingen in de praktijk. Deze diversiteit in reacties hangt onder meer samen met de kwaliteit en de herkenning van de getoonde praktijkvoorbeelden.

‘Klanten wil ik steeds opnieuw op een creatieve wijze verrassen.’

Sanne van der Zanden, Programmamanager
Sanne van der Zanden (2019)