Direct naar de content
icon search white

Ga slim om met je legesopbrengsten rondom reisdocumentenpiek

Pexels Spencer Davis 4353813
thema icon
thema Procesoptimalisatie
App iReisdocumenten
#212

Ga slim om met de extra legesopbrengsten van de reisdocumentenpiek

Vanaf 2024 staat de reisdocumentenpiek voor de deur. Een grote uitdaging waar je als gemeente zo goed mogelijk op voorbereid wilt zijn. Bijvoorbeeld door de extra opbrengsten slim te berekenen en deze tijdig in te zetten als budget voor extra medewerkers en zelfs gratis bezorgen.

Gemeente Helmond brengt gedetailleert in kaart wat de impact van de piek is

Gemeente Helmond maakte ter voorbereiding op de reisdocumentenpiek het aantal verlengingen inzichtelijk en hiermee de extra legesopbrengsten. Ze keken ook naar de gemiddelde afhandeltijd per reisdocument en wat dit betekent voor de inzet van personeel om het aantal aanvragen te kunnen verwerken. En belangrijker nog, binnen de gestelde servicenormen van de dienstverleningsvisie.

Gemeente Helmond verwacht in 2024, 5x zoveel aanvragen dan in 2023. Bereken via dit model de verwachte reisdocumentenpiek voor jouw gemeente. 

Budget voor gratis bezorgen van reisdocumenten

Met de extra opbrengsten die de reisdocumentenpiek brengt, kiest Helmond ervoor om te gaan werken met het gratis bezorgen van reisdocumenten.  Gedreven vanuit de ambitie om te streven naar excellente dienstverlening. Tegelijkertijd draagt deze vorm van dienstverlening bij aan het terugbrengen van de bezoekersstroom aan het stadshuis. Een inwoner hoeft namelijk nog maar 1 keer het ‘Huis van de Stad’ in Helmond te bezoeken. 

Hans van Holstein, Teammanager Burgerzaken bij gemeente Helmond

‘Wij streven naar excellente dienstverlening aan onze inwoners. Tegelijkertijd is het verstrekken van reisdocumenten een wettelijke uitvoeringstaak. Minder of geen diensten aanbieden is daarom geen optie.’

Deel via: