Direct naar de content
icon search white
Gemeente Helmond

Pilot met nieuwe innovatieve app iVerkiezing

5 maart 2018
Verkiezingen
Verkiezingen 2018 5 pilotgemeenten
Aantal inwoners 90.576 CBS, april 2017
Stemdistricten indelen -216 minuten

Bij de verkiezingen in 2018 gebruikt gemeente Helmond de spiksplinternieuwe app iVerkiezing. Zij ondervinden als kwartiermakergemeente aan den lijve dat deze nieuwe app zorgt voor minder kans op fouten, tijdsbesparing voor de medewerker en selfservice door de inwoners. Gemeente Helmond vertelt meer over de ervaringen en resultaten vanuit de pilot.

Kwartiermakers brengen kennis en expertise

Theo Daniels, Geert Maas en Inge Sauvé zijn als kwartiermakers nauw betrokken bij de ontwikkeling van iVerkiezing. Zij zijn werkzaam bij de gemeente Helmond in de rollen applicatiebeheerder, informatiebeheerder en projectleider. Deze gemeente heeft eind vorig jaar de overstap gemaakt naar PinkRoccade Publiekszaken. Een aanbestedingstraject heeft ertoe geleid dat zij nu iBurgerzaken (en Cipers) gebruiken.

“Digitaal een vervangende stempas voor de Gemeenteraadsverkiezingen aanvragen? Welke gemeente wil dat nou niet voor haar inwoners?!”. Op zich al voldoende reden om als kersverse nieuwkomer direct aan te haken als kwartiermaker iVerkiezing, maar er is binnen verkiezingsland nog veel winst te behalen voor inwoners en medewerkers, vinden ze ook. “Met alleen toejuichen, gaan we er zeker niet komen. Dus brengen we graag onze kennis en expertise in. Samen met de andere kwartiermakers droegen we ons steentje bij aan de ontwikkeling van een goed product voor heel Nederland: iVerkiezing.”

Optimaliseren van bestaande processen

"Als gemeente weten we heel goed wat we willen. Sterker nog, we denken ook nog heel goed te weten wat daar precies voor nodig is. Dat het loslaten van die laatste gedachte leidt tot verrassend positieve resultaten, dat hebben we inmiddels mogen ervaren. Op de juiste momenten pakte PinkRoccade haar rol als expert op het gebied van softwareontwikkeling.”

Zo werden al voor de ontwikkeling van het product de kwartiermakers betrokken. Tijdens de sessies met de kwartiermakers is allereerst gekeken naar de bestaande processen rondom verkiezingen. Vervolgens is nagedacht over het verbeteren van deze processen. Belangrijke uitgangspunten waren het voorkomen van handmatig werk door de ambtenaar. Net als het bieden van optimale service aan burgers. Beide bleken mogelijk dankzij de intelligentie in iBurgerzaken en het bekende selfserviceconcept. Het resultaat is de app iVerkiezing die precies gemaakt is zoals de kwartiermakers het graag wilden.

Als voorbeeld benoemt Inge: “We hebben het indelen van de stemdistricten visueel gemaakt, zodat we geen advies meer hoeven in te winnen bij onze GEO-afdeling. Je ziet nu direct op de kaart hoeveel kiesgerechtigden er in een postcodegebied of stemdistrict zitten. En je klikt eenvoudig een postcodegebied van het ene naar het andere stemdistrict. Hierdoor is het toevoegen en/of wijzigen van stemdistricten kinderspel geworden. ‘Minpuntje’ is wel, dat het inkleuren (indelen) een beetje verslavend werkt. Leuk om te doen!”

De inwoner staat centraal!

Wat het grootste verschil is tussen iVerkiezing en de oude werkwijze? Inge Sauvé, projectleider dienstverlening bij de gemeente Helmond, antwoordt: “Dat is toch echt dat we onze inwoners van dienst kunnen zijn met de digitale aanvraag stempas. En dat de afhandeling daarvan voor de medewerkers eenvoudiger is geworden.”

De burger kan namelijk online een stempas, volmacht of kiezerspas aanvragen. Het systeem controleert daarbij al direct of de burger überhaupt kiesgerechtigd is. En als kers op de taart werkt het zoals alle selfserviceprocessen van iBurgerzaken: De ambtenaar opent het proces in zijn werkstroom, werkt het kiesregister bij en drukt de stempas af. En dat alles zonder ook maar iets over te hoeven kloppen.

Samen comfortabel de verkiezingen doorlopen

"Als niet-traditionele gebruiker zijn we in bepaalde opzichten afhankelijker van PinkRoccade. Dit ongemak is echter inherent aan onze keuze van het kwartiermakerschap. Samen doorlopen we met iVerkiezing de verkiezingen comfortabel. En we leggen een mooie, gebruiksvriendelijke basis voor alle Nederlandse gemeenten!”, sluit Inge af.

Nieuwsgierig?

De nieuwe applicatie iVerkiezingen ontstond dankzij een samenwerking tussen PinkRoccade Publiekszaken én kwartiermakergemeenten Almelo, Ede, Groningen, Hardenberg, Helmond, Ommen en Utrechtse Heuvelrug. Nieuwsgierig naar andere verhalen? Lees verder op www.iverkiezing.nl of neem contact op met Dylan Kusters.

Deel via:

Publiekszaken

Oplossingen die innovatieve selfservicefunctionaliteit bieden waarmee burgers en ketenpartners zelf het werk kunnen doen, 7x24 uur en overal bereikbaar zijn. PinkRoccade Publiekszaken ondersteunt gemeenten bij de transformatie naar de dienstverlening van de toekomst.

Meer over onze Publiekszaken oplossingen

Experts

Maak kennis met onze experts