Direct naar de content
icon search white

Woon regionale opleidingen bij

Vooruitkijken.jpg
thema icon
thema Co-creatie
App Samen Verder
#7

Veranderingen versnellen door kennisdeling

Om voorop te blijven lopen en juist te profiteren van verandering, moeten zowel organisaties als individuen kennis met elkaar delen. Hierdoor kunnen veranderingen op allerlei gebieden worden versneld: in technologie, bedrijfsleven, samenleving etc. Realiseer je dat elke burgerzakenmedewerker kennis heeft. Kennis die hij tijdens zijn opleiding, carrière, dagelijks werk en ervaringen opbouwde. Kennis die hij bovendien iedere dag weer aanvult. Het is waardevolle informatie waar medewerkers binnen de eigen organisatie en van andere gemeenten van kunnen profiteren. Bovendien heeft kennis een zekere houdbaarheid; ontwikkelingen, gedachten en toepassingen veranderen na verloop van tijd.

Woon regionale opleidingen bij

Regionale opleidingen bieden bij uitstek de mogelijkheden om kennis makkelijk te delen. Enerzijds omdat een grote groep mensen op één dag zorgt voor een grote rijkdom over een specifiek product of proces. Daarnaast omdat je samenkomt met collega’s van andere gemeenten uit de regio die – dagelijks – met hetzelfde proces werken en dus tegen vergelijkbare uitdagingen aanlopen. Nu je ze persoonlijk kent, zal je ze na afloop ook sneller benaderen met andere vragen.

2e implementatiedag van iVerkiezing in 4 regio's (november 2017)

Gemeenten dragen rondom verkiezingen een belangrijke verantwoordelijkheid. Dat er bij het gehele verkiezingsproces veel dingen komen kijken die je slechts periodiek uitvoert maakt het extra spannend. Het is dan erg fijn om bevestiging te krijgen van anderen dat je het proces op de juiste manier aanpakt. Eind november 2017 werd daarom de 2e implementatiedag van iVerkiezing regionaal verzorgd op 4 verschillende locaties. Dit bleek een schot in de roos en vanaf dat moment organiseren we meerdere opleidingen regionaal.

Regiosessies rondom iNationaliteit (april 2019)

In april 2019 organiseerden we 4 regiosessies rondom iNationaliteit; applicatiebeheerders en gebruikers doorliepen het proces en bespraken de documentcreatietool in de ochtend. Na de lunch gingen applicatiebeheerders aan de slag met de documentcreatietool.

Kees Springer, coördinator Publiekszaken gemeente Edam-Volendam

‘Het is een enorm voordeel om via regiosessies kennis te maken met nieuwe producten. In de ochtend een goede uitleg en daarna zelf aan de slag. Hierdoor weet je alles wat je moet weten en leer je nog meer doordat je met andere gemeenten discussies voert. Dit helpt enorm voor de beeldvorming en de vraag waarom we de dingen op een bepaalde manier doen. Dat zegt natuurlijk niet dat de ene manier goed of fout is, maar het inspireert wel en geeft je nieuwe inzichten!’

Met iAcademy haal je het beste uit jezelf én elkaar

Of je nu al vele meters hebt gemaakt binnen de burgerzakenafdeling of nog niet; iedere dag leer je weer een beetje bij. Door deze kennis te delen en te vergroten groei jij in jouw rol én draag je bij aan een verrijking van de gemeentelijke dienstverlening. iAcademy ondersteunt jou hierbij met webinars, trainingen en elearnings. Deze zijn zowel gericht op de ervaren als minder ervaren medewerkers. Centraal staat: kennis actueel houden, kennis vergroten, extra ondersteuning tijdens terugkerende uitdagingen zoals de verkiezingsperiode, competenties ontwikkelen en inwerken nieuwe gebruikers. Wil jij ook de extra stappen zetten om je gemeente naar een volgend niveau te tillen? Met iAcademy haal je het beste uit jezelf én elkaar. 

>> Zie ook tip 58 en/of lees meer over iAcademy.

Deel via:

Waarom dit werkt

Kennis en kennisdeling zijn abstracte begrippen en daardoor moeilijk meetbaar. Managers zien dan ook vaak alleen de gevolgen van een gebrek aan kennisdeling: lage productie, onveilige werkomstandigheden, toegenomen kosten, verlies aan klanten en ervaren professionals. Terwijl ze deze symptomen bestrijden, kunnen ze beter het probleem bij de bron aanpakken: zorgen voor een omgeving waarin kennis makkelijk gedeeld wordt, want 2 weten meer dan 1, laat staan 30! Wanneer een grote groep mensen allemaal kennis bijdraagt ontstaat een grote rijkdom aan kennis. Bovendien krijgen individuen het gevoel dat ze worden gehoord en gewaardeerd en dat zorgt er onbewust voor dat je het meeste uit jezelf wilt halen.

‘Klanten wil ik steeds opnieuw op een creatieve wijze verrassen.’

Sanne van der Zanden, Programmamanager
Sanne van der Zanden (2019)