Direct naar de content
icon search white
Gemeenten Hardenberg en Ommen

Succesvolle pilot met iVerkiezing

30 april 2018
Verkiezingen
Digitale aanvragen 25 procent
Aantal inwoners 78.020 CBS, april 2017
Verkiezingen 2018 5 pilotgemeenten

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 gebruikten de gemeenten Hardenberg en Ommen naar volle tevredenheid de spiksplinternieuwe app iVerkiezing. De belangrijkste ervaringen: de nieuwe applicatie zorgt voor minder kans op fouten, tijdsbesparing voor de medewerkers en selfservice door de inwoners.

In cocreatie verbeteren van de processen

Jaap Dam, coördinator Publiekszaken en projectleider verkiezingen bij bestuursdienst Ommen-Hardenberg vertelt: De bestuursdienst gebruikt al sinds eind 2015 iBurgerzaken naar volle tevredenheid. Toen in 2017 de vraag kwam om als kwartiermaker mee te werken aan de ontwikkeling van een nieuwe app voor verkiezingen was ik direct enthousiast.

“We waren erg ontevreden over de verkiezingsfunctionaliteit in Cipers en het DKR, het was erg omslachtig. Met name het aanpassen van het aantal kiezers op een stembureau was erg bewerkelijk. En als je vindt dat iets niet goed is, moet je ook kunnen aangeven wat er dan anders zou moeten! Bovendien past het kwartiermakerschap goed bij onze visie op dienstverlening en ambitie  om voorop te willen lopen.”

Tevreden met resultaat

De kwartiermakergemeenten waren direct bij de ontwikkeling van het product betrokken. Tijdens de sessies met de kwartiermakers is allereerst gekeken naar de bestaande processen rondom verkiezingen. Vervolgens is nagedacht over het verbeteren van deze processen. Belangrijke uitgangspunten waren het voorkomen van handmatig werk door de ambtenaar en het bieden van optimale service aan burgers. Beide bleken mogelijk dankzij de intelligentie in iBurgerzaken en het bekende selfserviceconcept.

Het resultaat van de app iVerkiezing stemt de kwartiermakers tevreden. Als voorbeeld noemt Jaap: “In iVerkiezing hadden we voor beide gemeenten de lijst met de te lichten stempassen voor de verkiezingen in 2018 al klaar. In Cipers waren we, ter controle, nog bezig met het maken van een selectie. Doordat we tegelijk begonnen, zagen we direct hoe handig en snel iVerkiezing is in vergelijking met de oude applicatie. We waren zeker 2x zo snel klaar!”

25% van de aanvragen digitaal

Wat het grootste verschil is tussen iVerkiezing en de oude werkwijze? Jaap Dam vervolgt: “Dat deze werkwijze beter past bij onze visie op dienstverlening ‘Digitaal waar het kan en persoonlijk waar het moet’. We kunnen nu onze inwoners van dienst zijn met de digitale aanvraag van de stempas, volmacht of kiezerspas. Tijdens de verkiezingen in 2018 is al 25% van deze aanvragen digitaal binnengekomen, zonder enige promotie. En de afhandeling daarvan voor de medewerkers is bovendien eenvoudiger geworden: de ambtenaar opent het proces in zijn werkstroom, werkt het kiesregister bij en drukt de stempas af. En dat alles zonder ook maar iets over te hoeven kloppen.”

De gemeenten Hardenberg en Ommen zijn weer een stapje dichterbij hun ambitie om Cipers uit te faseren en voorop te lopen op het gebied van dienstverlening aan inwoners. En van het resultaat, van iVerkiezing, zullen vele gemeenten in 2019 gebruikmaken!          

Nieuwsgierig? Kom het praktijkverhaal horen en zien!

De nieuwe applicatie iVerkiezing ontstond dankzij een samenwerking tussen PinkRoccade Publiekszaken en kwartiermakergemeenten Almelo, Ede, Groningen, Hardenberg, Helmond, Ommen en Utrechtse Heuvelrug. Nieuwsgierig naar iVerkiezing? Lees verder op www.iverkiezing.nl of neem contact op met Dylan Kusters.

Deel via:

iVerkiezing

Gemeenten willen een verkiezing zo efficiënt mogelijk inregelen. Daarnaast willen zij de burgers de meest optimale service bieden. Dit kan met de app iVerkiezing.

iVerkiezing

Experts

Maak kennis met onze experts