Direct naar de content
icon search white
Geboorteaangifte

iGeboorte+ - portfolio en leverdata

Welke functionaliteit mag je verwachten en wanneer is deze app leverbaar?

Digitale aangifte geboorte sinds juni 2014

De eerste iBurgerzaken apps die we in juni 2014 uitleverden waren die van de Burgelijke Stand, daarbij dus ook iGeboorte. Vanaf 2015 is daaraan de elektronische handtekening toegevoegd; kersverse ouders ondertekenen de aangifte in het ziekenhuis op de tablet, deze komt automatisch op de geboorteakte te staan.

iGeboorte+ vanaf februari 2020 landelijk beschikbaar

Op 6 november 2019 heeft de Koning een nieuwe wet vastgesteld waardoor de geboorteaangifte volledig digitaal kan worden afgehandeld. Vooruitlopend op dit Koninklijk Besluit heeft de gemeente Helmond samen met PinkRoccade Publiekszaken en Evidos een oplossing uitgewerkt die aansluit bij de dienstverleningsambities van deze en andere gemeenten. Zij geven de arts, verpleegkundige of verloskundige een belangrijke rol binnen de geboorteaangifte.

Vanaf iBurgerzaken release 3.3 (februari 2019) kan elke gemeente gebruikmaken van deze koppeling. Zo speel je als gemeente direct in op de nieuwe wetgeving en voorkom je fraude doordat je direct de bevestiging van de arts/verloskundige krijgt.

De toekomst van digitale geboorteaangifte

De toekomst voor iGeboorte+ gaat nog een stapje verder: in het kader van Common Ground zijn er ontwikkelingen om gegevens direct uit de bron op te
halen. Ouders loggen in met DigiD waarbij vervolgens de koppeling met Babyconnect wordt aangeroepen. Zij leveren de gegevens van de geboorte aan zoals geboortedatum en geboortetijd. Hierdoor wordt de digitale aangifte voor de kersverse ouders nog simpeler, sneller én vollediger. Lees meer over in het blog van Ralph Hees. 

Deel via:

‘Optimaliseren van processen dankzij innovaties met klanten en partners.’

Engelbert Wijnhoven, Innovatie Manager
Engelbert Wijnhoven