Direct naar de content
icon search white
29 juni 2020 - Blogs

De eerste zichtbare stappen van iBurgerzaken in Common Ground

De huidige ontwikkelingen in het gemeentelijke landschap gaan razendsnel. iBurgerzaken koppelt via API's inmiddels vele partijen aan elkaar. Met het oog op Common Ground komt dit in een stroomversnelling terecht. Dit biedt natuurlijk kansen (en uitdagingen) om de processen verder te optimaliseren. Zo heeft Ralph Hees -software developer bij PinkRoccade Publiekszaken- zich de afgelopen innovatieweek bezig gehouden met de procesoptimalisatie rondom de digitale geboorteaangifte. In deze blog vertelt hij er meer over én geeft hij een digitale inkijk in 'the proof of concept'.

De gemeentelijke architectuur van de toekomst

De vele koppelingen zijn voor gemeenten vaak een verademing om mee te werken. Voor ontwikkelaars en beheerders maakt het hun werk echter steeds complexer. Met elke optie die wordt toegevoegd, creëren wij een verdubbeling van de mogelijke gebruikspaden die geconfigureerd kunnen zijn. Daarnaast geldt ook: hoe meer verbindingen er zijn/worden gebruikt, hoe meer er moeten worden gemonitord en beheerd.

Wat is het systeem toch traag...

iBurgerzaken maakt al gebruik van een zogenoemd lagen model. Wij zien hierin terug dat de proces laag voor een groot gedeelte bepalend is voor de gebruikerservaring. Als er op de andere lagen problemen voor doen, zullen die altijd tot uiting komen in de proces laag. Bijvoorbeeld als de connectie naar een partij een slechte snelheid biedt, dan zal de gebruiker denken: “wat is het systeem toch traag”. In veel gevallen hoeft dat niet enkel te maken te hebben met de proces laag, maar zijn er onderliggende oorzaken van andere lagen die hier invloed op uitoefenen. 

Al met al maakt deze groeiende complexiteit, het lastiger om de applicatie te beheren. Daarom zijn wij met een project bezig om verbindingen beter te kunnen monitoren en overzicht te kunnen houden op de onderliggende lagen.

De afgelopen iBurgerzaken Innovatieweek

Met het iBurgerzaken ontwikkel team hebben wij ongeveer ieder kwartaal een innovatieweek. Iedere ontwikkelaar is dan vrij om zelf een innovatie te bedenken of kiezen en daar een week mee aan de slag te gaan. Ik heb gekozen voor digitale geboorteaangifte.

Common Ground groep digitale geboorteaangifte

Onlangs ben ik samen met Babyconnect en de Common Ground groep digitale geboorteaangifte (team 16) bezig geweest met een optimalisatie in het proces van de digitale geboorteaangifte. Daarbij worden de brongegevens van de geboorte opgehaald bij de geboortezorg instanties. Dit zorgt ervoor dat de geboorte van een kind tijdens de aangifte wordt voor ingevuld en gevalideerd met de diverse zorgsystemen. Dit zou in de toekomst mogelijk de verklaring arts overbodig kunnen maken. Bekijk hier hoe dat er uit zou kunnen zien.

Geboorteaangifte.jpg

Voor een geboorteaangifte dient er altijd bewijs te zijn dat een kind daadwerkelijk geboren is. Dat kan door middel van een verklaring van de arts, een handtekening in het gemeentehuis of van een bevestiging van de verloskundige (iGeboorte+).

Diverse gemeenten betrokken bij deze innovatie

Gemeenten Tilburg, Breda, Eindhoven, Den Bosch, Haarlem, Helmond en Utrecht zijn nauw betrokken bij deze ontwikkeling. Wiebe Quekel, projectleider bij gemeente Helmond zegt daarover:

‘Voor toekomstige ouders is het nog simpeler, sneller en vollediger om de geboorteaangifte digitaal door te geven. Recentelijk hebben we een koppeling gerealiseerd tussen geboortezorg en de gemeente. Daarmee is het alleen nog nodig om de naam van het kind door te geven!’

Neem gerust contact met mij op

Ik ben blij om aan deze mooie ontwikkeling mee te mogen werken. Met als doel: jou als klant ontzorgen! Stuur mij gerust een mail als je nog vragen hebt over deze ontwikkeling. Dit kan via: Ralph.Hees@PinkRoccade.nl

Deel via: