Direct naar de content
icon search white
Naturalisatie(ceremonie)

iNationaliteit - toegevoegde waarde

De toegevoegde waarde voor iNationaliteit wordt hieronder omschreven.

Standaard modeldocumenten

Een naturalisatie- of optieprocedure draait vooral om de juiste documenten. Met iNationaliteit worden standaard modeldocumenten uitgeleverd voor de aanvraag, de bevestiging, de uitnodiging en de schriftelijke verklaring van verbondenheid. De set van modeldocumenten uitbreiden of aanpassen aan de gemeentelijke behoeftes doe je eenvoudig met behulp van iDocumentcreatie.

Vanuit de zaak voor een naturalisatie- of optieprocedure maak je documenten aan op basis van deze modeldocumenten. Indien nodig bewerk je ze stuk voor stuk, direct vanuit de zaak. Het is niet nodig om het document eerst lokaal op te slaan en weer te uploaden.

Digitaal ondertekenen

Vanuit iNationaliteit is het mogelijk om te werken met een elektronische handtekening. Met een signing-tablet tekenen zowel de burger als de medewerker digitaal het document. Daarnaast is het mogelijk om direct scannen te gebruiken. Met een druk op de knop scant de aangesloten scanner je document. Dit document krijg je direct te zien. Kun je direct bijsnijden. En indien gewenst uitbreiden met extra pagina’s.

Kortom, dit zorgt voor een flinke werkvermindering en papierbesparing in het printen, scannen en uploaden van alle benodigde documenten.

De naturalisatieceremonie

Vanuit de zaak voor een naturalisatie- of optieprocedure nodig je de personen in de aanvraag uit voor een naturalisatieceremonie. De beschikbare naturalisatieceremonies in je gemeente beheer je op één plek in de stamtabel functionaliteit binnen iBurgerzaken. En de uitnodiging is één brief voor alle personen in de aanvraag. Meldt de burger zich af voor de ceremonie, of komt hij niet opdagen? Dan maak je eenvoudig een tweede of derde uitnodiging aan voor een andere ceremonie.

De ceremonie is een belangrijke dag voor alle nieuwe Nederlanders. Hier krijgen zij het koninklijk besluit of de bevestiging verkrijging van Nederlanderschap officieel uitgereikt. Gelukkig heb je van te voren in alle zaken vastgelegd welke verklaring van verbondenheid er wordt afgelegd. Ook heb je ter voorbereiding de bevestigingen en de schriftelijke verklaringen vanuit de zaak kunnen printen. Na de ceremonie verwerk je de uitreiking van het koninklijk besluit of de bevestiging.

Basisregistratie personen bijwerken

Nadat het koninklijk besluit of de bevestiging is uitgereikt en dit is geregistreerd, werk je de basisregistratie personen (BRP) bij. Eind 2018 is de bijwerking van de BRP voor bepaalde zaken automatisch beschikbaar vanuit de app iNationaliteit. Denk hierbij aan de toevoeging van de Nederlandse nationaliteit. Begin 2019 wordt dit verder uitgebreid, denk hierbij aan het bijwerken van het kiesrecht of eventuele naamswijzigingen.

Deel via:

‘(i)Burgerzaken klaar voor de toekomst. Daar gaan we samen voor!’

Frank van Baren, Product Owner / Business Analist
Frank van Baren (zij)