Direct naar de content
icon search white
Hosting & Techniek

PostgreSQL

PostgreSQL is een aantrekkelijk alternatief voor Oracle als onderliggende database van Makelaarsuite. In januari 2010 heeft een aantal grote leveranciers voor de overheid het Leveranciers Manifest Open Standaarden getekend. Daarmee beloofden zij open standaarden breder te gaan toepassen in de software die zij ontwikkelen.

PinkRoccade Local Government had er al voor gekozen om haar integratieplatform Makelaarsuite te ontwikkelen op een op Java gebaseerd open source applicatieserverplatform, te weten JBoss. Vanaf de voorjaarsrelease 2013 biedt PinkRoccade ook de mogelijkheid om gebruik te maken van PostgreSQL als onderliggend Relationeel DBMS.

PostgreSQL wordt niet beheerd of gecontroleerd door één enkel bedrijf
Het platform steunt op een wereldwijde gemeenschap van ontwikkelaars en bedrijven. PinkRoccade heeft ervoor gekozen gebruik te maken van een commercieel uitgegeven distributie (licentie), waardoor technisch support en continuïteit is gewaarborgd.

Gebruikmaken van PostgreSQL heeft een aantal technische voordelen
Grotere diskruimte
PostgreSQL is beter in het stuk diskbeheer dan Oracle, daarnaast is er een opschoon optie die nauwelijks zwaarder is dan een standaard vacuum (vacuum full) en geeft diskruimte terug aan het OS. Uiteindelijk groeit iedere database als de functionele logging niet geschoond wordt. Groot verschil bij PostgreSQL ten opzichte van Oracle is dat de diskruimte terug aan het OS gegeven kan worden.

Betere performance
Afhankelijk van de hardware/inrichting en configuratie is de performance van Makelaarsuite beter bij PostgreSQL dan bij Oracle. Over het algemeen kunnen we stellen dat PostgreSQL sneller nieuwe functies heeft en bug-fixes. Ervaringen hierbij zijn dat het stabieler is en zuiniger op de machines (zowel CPU als disk). Dit komt doordat PostgreSQL het OS de chaching (voor een groot deel) zelf laat afhandelen.

Snelle migratie
De werking van het OS is bij PostgreSQL verschillend ten opzichte van Oracle maar de datastructuur werkt hetzelfde. Wat betreft query’s zit er nagenoeg geen verschil in. Dit blijkt ook uit het feit dat we de migratie van Oracle naar PostgreSQL in één weekend uit kunnen voeren. Zeker query’s die je als klant zelf maakt verschillen nauwelijks van Oracle, het enige wat dient te gebeuren, is het opnemen van een schemanaam.

De impact van een migratie van Oracle naar PostgreSQL valt tot een minimum te beperken
Tijdens kantooruren worden de voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. De productie verstorende tijd start zodra de export van de huidige database begint. Het moment van starten van de export is in overleg met de gemeente. Wanneer dit buiten kantoortijd plaats vindt dient de export uiterlijk vrijdag om 18:00 uur te startte zodat we de migratie binnen het weekend kunnen afronden. Vanaf maandagochtend maakt de productieomgeving gebruik van de nieuwe database.

Neem contact met ons op
Heb je vragen over PostreSQL als database of ontvang je graag een offerte? Neem dan contact op met Kevin Bakx via 06 83 22 36 45 of Kevin.Bakx@PinkRoccade.nl.

- Kevin Bakx, Product Owner Hosting & Techniek -

Deel via:

Lees hier de referentcase van Dienst Dommelvallei

Een migratie van Oracle naar PostgreSQL. De ervaringen van Jan Taheij en Ronald Ongers, Dienst Dommelvallei.

Download referentcase

Download document (1MB)

‘Samen verder!’

Kevin Bakx, Product Owner Hosting & Techniek
Kevin Bakx website.png