Direct naar de content
icon search white
30 maart 2018 - Nieuws

Testomgevingen; een goede zaak!

Steeds meer gemeenten vragen naar het inrichten van testomgevingen. Testomgevingen kunnen voorkomen dat het doorvoeren van wijzigingen in de software of configuratie-items leiden tot een verminderde werking in de productieomgeving, of erger: dat de applicatie niet beschikbaar is. Een goede ontwikkeling wat ons betreft. Wel zijn er een aantal aandachtspunten.

Begin bij het doel
Het klinkt simpel, maar blijkt vaak moeilijker dan gedacht. Wat is het eigenlijke doel van de testomgeving? Het is enerzijds belangrijk om de scope van applicaties te bepalen en dan vooral welk deel van de keten. Anderzijds is het belangrijk om te bepalen wat je wil testen. Welke technische mechanismen / componenten en functionaliteiten?

Bescherm de testdata
Vermijd zoveel mogelijk gebruik van actuele productiedata om mee te testen. En indien toch noodzakelijk, zorg ervoor dat testgegevens zoveel mogelijk geanonimiseerd worden en na de test worden verwijderd. Deze richtlijnen zijn terug te vinden in de BIG-normen en zal met de komst van de Algemene Privacy Verordening (AVG) dit jaar ook worden verplicht.

Zorg voor een logisch gescheiden testomgeving
Productiesystemen en -applicaties wil je niet laten beïnvloeden door systemen en applicaties met testdoeleinden. Dit betekent dat het testplatform op een volledig gescheiden systeem ingericht dient te worden en dus technisch los staat van het productiesysteem. Ook de gebruikersprofielen dienen anders te zijn in het testsysteem. Hiermee bereik je dat het duidelijk zichtbaar is in welk systeem gewerkt wordt. Ook deze richtlijnen zijn conform de BIG.

Wij geven graag advies over de inrichting van een nieuwe (of bestaande) testomgeving
Op basis van een intake gesprek werken we graag een voorstel uit dat past bij de doelstellingen van jouw gemeente. Wil je meer hierover weten of heb je vragen? Neem contact met ons op!

 

 

Deel via:

‘Samen verder!’

Kevin Bakx, Product Owner Hosting & Techniek
Kevin Bakx website.png