Direct naar de content
icon search white
16 februari 2017 - Nieuws

Publieksprijs GemeentePioniers voor gemeente Almelo

Op Valentijnsdag reikte GemeentePioniers awards uit aan gemeenten met de beste, innovatiefste en meest inspirerende voorbeelden van digitale dienstverlening. Uit een totaal van 20 prachtige voorbeelden, waren 5 gemeenten genomineerd volgens het meetinstrument van de GemeentePioniers. De aanwezigen gaven gemeente Almelo veruit de meeste rode rozen. Daarmee is de app iGeboorte+ verkozen tot leidend voorbeeld op het gebied van online dienstverlening.

Digitale geboorteaangifte grensverleggend

In het Almelose ziekenhuis ZGT kunnen kersverse ouders digitaal aangifte doen van de geboorte van hun kind. Daarvoor zijn twee iPads beschikbaar. Deze zijn voorzien van een speciale pen, waarmee de kersverse ouders een elektronische handtekening onder de aangifte kunnen zetten. De aangifte komt in de werkstroom van de ambtenaar terecht die deze eenvoudig kan verwerken. De (elektronische) handtekening wordt onder de geboorteakte geplaatst. De ouders hoeven dan ook niet meer naar het stadhuis of geboorteloket in het ziekenhuis.

2017-02-20_8-22-55.jpg

Leidend voorbeeld innovatieve dienstverlening

Almelo is de eerste gemeente in Nederland die dit samen met het ziekenhuis en PinkRoccade Publiekszaken in de praktijk heeft gebracht. Tijdens de ontwikkeling en uitvoering zijn letterlijk de randen van de wet opgezocht. vanuit Zowel de gemeente, het ziekenhuis als PinkRoccade hadden hierbij steeds optimale dienstverlening aan burgers centraal staan. Denk hierbij ook aan termen als gastvrijheid en gebruiksvriendelijkheid.

Gemeenten zoals Bergen op Zoom, Goes en Hardenberg, volgen dit voorbeeld al. Andere gemeenten komen in Almelo kijken hoe het werkt en hebben plannen om dit ook op korte termijn te implementeren. Deze publieksprijs is dus meer dan terecht in handen van gemeente Almelo, een leidend voorbeeld op het gebied van online dienstverlening, gevallen.

Deel via: