Direct naar de content
icon search white
17 december 2018 - Nieuws

Meldt jouw gemeente ook al terug bij gerede twijfel?

Bij gerede twijfel over de juistheid van gegevens ben je verantwoordelijk om dit via een terugmelding door te geven aan de bronhouder. Digimelding is een van de generieke stelselvoorzieningen als onderdeel van de GDI die daarvoor is bedoeld. Per 1 juni 2019 geldt de verplichting om Digimelding te gebruiken voor de persoonsgegevens uit de Basisregistratie Personen.

Eerder hebben we je al geïnformeerd over de nieuwe Terugmeldvoorziening 2.0 van Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG). De belangrijkste verbetering is dat je meer mogelijkheden krijgt om je melding te verduidelijken en te onderbouwen. Dat bevordert de kwaliteit van de terugmelding en draagt daarmee bij aan de kwaliteit van de gegevens bij de bron.

Invoeringsdatum terugmeldingen bijgesteld
In de eerste planning van RvIG staat dat terugmeldingen per 1 februari 2019 verplicht is via Digimelding. Inmiddels is de datum bijgesteld naar 1 juni 2019. Dit heeft te maken met de vertraging voor de goedkeuring van Logisch ontwerp voor het levenloos geboren kind die hieraan voorafgaat.

Voortgang aanpassingen
Inmiddels hebben we de webservice voor Digimelding ontwikkeld en is die klaar voor gebruik. De volgende stap is zorgen dat deze webservice wordt gebruikt wanneer je in CiVision Makelaar Landelijke Voorzieningen (CML) een terugmelding registreert. Omdat je gerede twijfel hebt over de juistheid van gegevens van de persoon die je hebt opgevraagd.

De aanpassingen hiervoor gaan we in de komende periode voor je uitvoeren
Daarbij maken we de overstap van TMV 1.0 naar TMV 2.0 mogelijk via een switch zodat je zelf kunt bepalen wanneer je over gaat naar TMV 2.0. Ook het opvragen van de status van de terugmelding in CML zal dan via het koppelvlak Digimelding gaan.

Binnenkort zullen we je informeren over welke stappen je gemeente moet nemen om de migratie naar Digimelding uit te voeren.

Nieuw initiatief Integraal Terugmelden
Terugmelden gaat een steeds belangrijkere rol spelen om de kwaliteit van de brongegevens te borgen. Vooruitkijkend naar Common Ground zal de focus steeds meer liggen op het bevragen bij de bron. De manier om deze gegevens te verbeteren is via terugmelden.

In co-creatie met gemeenten gaan we de nieuwe module ontwikkelen
Hiermee kun je terugmelden vanuit de plek waar je op dat moment de gegevens ziet. De mogelijkheden die wij hierbij zien, zijn onder andere:
• Terugmelden op elke werkplek
• Terugmelden op gegevens die via Digimelding beschikbaar zijn met als voorbeeld BRP, NHR en BAG
• Terugmelden op zowel binnen- als buitengemeentelijke gegevens
• Instelbaar maken hoe de terugmelding binnen je gemeente wordt afgehandeld

Doe mee aan deze co-creatie
Inmiddels hebben we al een aantal geïnteresseerden waar we de eerste co-creatie sessie mee organiseren. Wil je ook graag meedoen? Neem dan contact met me op via Eric.Peters@PinkRoccade.nl.

Deel via:

‘Samen kom je verder!’

Eric Peters, Product Owner Connectiviteit
PinkRoccade_0200.png