Direct naar de content
icon search white
16 december 2019 - Nieuws

Heb jij die app of applicatie die je via API's wil aansluiten?

Nieuwe softwareleveranciers op de gemeentemarkt willen graag gegevens ontsluiten op basis van API's, compacte eenvoudige koppelvlakken in plaats van de complexe StUF‑BG koppeling. Wil je ook via een API gegevens conform de Haal Centraal specificaties uitwisselen?

 

Programma Haal Centraal
Haal Centraal is een programma met als doel je gemeente efficiënter en effectiever gebruik te laten maken van basisgegevens die nodig zijn voor je primaire processen. De manier die hier uitermate voor geschikt is, is het gebruik van API's. Een API (application programming interface) is een set aan definities waarmee softwareprogramma's onderling kunnen communiceren.

Vanuit het programma Haal Centraal werkt VNG realisatie samen met Kadaster, de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) en de Kamer van Koophandel en de Rijksdienst om de eerste Haal Centraal API's te realiseren.

Eenvoudig gegevens uitwisselen
Om efficiënter en effectiever gegevens uit te wisselen met de Basisregistraties zijn de volgende API's bedacht:

  • Haal Centraal BRP – Ophalen van persoonsgegevens
  • Haal Centraal BRK – Ophalen van Kadastrale gegevens
  • Haal Centraal BAG – Ophalen van verblijfsobjecten

Verder staan nog 2 Haal Centraal API's op de planning voor 2020‑2021:

  • Bevraging HR – Ophalen bedrijfsgegevens
  • Notificaties – Ontvangen bericht bij een gebeurtenis

Opvragen bij de bron
Het idee van Haal Centraal is dat de gegevens rechtstreeks bij de bron worden opgevraagd. Idealiter zijn dat de basisregistraties. Sommige basisregistraties zijn daar al klaar en andere nog niet. Als je toch al gebruik wilt maken van API's is dat een beperking. Een andere manier om aan de basisgegevens te komen totdat de basisregistratie zover is, betreft het bevragen van je eigen gegevensmagazijn. Feitelijk is dat ook de bron met je eigen gegevens van hoge kwaliteit.

Dat willen we voor je gaan regelen. Voor de Haal Centraal API's die nog niet zijn aangesloten op de basisregistratie halen we de informatie op in je gegevensmagazijn. Op het moment dat de basisregistratie wel zover is zorgen wij ervoor dat de basisregistratie wordt bevraagd. Op deze manier kun je nu al en toekomstbestendig de Haal Centraal API's gebruiken.   

Aan de slag
Heeft je gemeente een applicatie of app die wil koppelen via API's? We willen dan graag met je gemeente aan de slag!

Heb je hierin interesse of wil je de mogelijkheden bespreken, neem dan contact op met Eric Peters.

Deel via:

‘Samen kom je verder!’

Eric Peters, Product Owner Connectiviteit
PinkRoccade_0200.png