Direct naar de content
icon search white
26 oktober 2017 - Blogs

Big Brother is niet de enige die mee kijkt

Het klinkt als je ergste nachtmerrie. Je zit achter je laptop en krijgt een e-mail: “Ik heb gezien wat je hebt gedaan…” en een video erbij. Vervolgens krijg je opdrachten die van kwaad naar erger gaan, maar waarbij je nauwelijks kunt weigeren. Weiger je de opdracht uit te voeren, dan wordt simpelweg de video online gezet. Een kat-en-muisspel begint waarbij je imago op spel staat, maar ook je strafblad vrije toekomst.

Bovenstaand scenario komt uit de serie “Black mirror”. Een techno-thriller serie met drie seizoenen waarin mogelijk toekomstige scenario’s geschetst worden. In bovenstaande aflevering wordt je tijdelijk in Kenny’s leven mee genomen. Zijn camera wordt gehackt en uiteindelijk moet hij een reeks opdrachten uitvoeren. Hier blijkt dat hij niet de enige is maar niemand die hij ontmoet, wil er iets over zeggen of hem helpen. Uiteindelijk voert hij alle opdrachten uit, maar of hij nog onbeschadigd met zijn leven door kan, is nog maar de vraag.

Ver van je bed of toch wel al mogelijk?
Ergens zijn het ‘ver van je bed’ scenario’s, maar tegelijkertijd is het ook allemaal mogelijk. Met de technologie van vandaag is er al zoveel mogelijk, maar morgen zijn de opties nog uitgebreider. Er zijn genoeg mensen die al met een sticker over de webcam geplakt werken. Hackers hebben tegenwoordig de mogelijk om je webcam op te starten zonder dat er nog een lampje gaat branden. Dit klinkt eng, en ergens is het dat ook wel, maar een ‘gewone’ burger zal niet snel slachtoffer hiervan worden.

Actuele scenario’s
Toch kan het geen kwaad om hier eens over na te denken. En behalve dat anderen via je webcam mee kunnen kijken, kunnen ze ook op vele andere manieren informatie bij je halen. Een heel simpel voorbeeld: Teamviewer. Weet jij wel echt wie die andere persoon is die bij je wilt inbellen? Lock jij je laptop wel altijd als je even koffie gaat halen? Hebben wel de juiste personen de juiste autorisatierollen binnen de organisatie? En log je de juiste processen zodat je altijd terug kunt kijken?

Zorg voor de juiste actie voor ieder scenario
Op veel van deze vragen kun je zelf als organisatie en medewerker antwoord op geven. Als iemand wil inbellen, zorg dat je de juiste vragen stelt. ‘Wie ben je, voor welke organisatie werk je en wat wil je doen?’. Als je ziet dat een collega de laptop of computer niet lockt als hij weg loopt, spreek hem erop aan!

En met oog op de aankomende AVG, laat de juiste persoon in je organisatie minimaal één keer per jaar gebruikers en alle autorisatierollen nalopen of deze nog actueel zijn. Dit is niet alleen belangrijk in Makelaarsuite, maar bijvoorbeeld ook op een gedeelde harde schijf.

Je hebt onbewust vaak veel meer informatie, over anderen en jezelf, die je liever niet met iedereen deelt of waar je misschien niet voor geautoriseerd bent! Jij wilt toch niet net zoals Kenny in het nauw gedreven worden?

 

Suzanne Henkens
Commercieel medewerker Informatievoorziening

Deel via: