Direct naar de content
icon search white
Innovatie

OPENidentificatie

OPENidentificatie

Nederland digitaliseert. Er zijn steeds meer digitale transacties en de overheid moet hierin mee bewegen. Daarbij horen regels over veiligheid, controle daarop en zoveel mogelijk werken met standaarden. De Wet digitale overheid (WDO) legt de basis voor deze digitalisering van de overheid. Binnen deze wet is bijvoorbeeld vastgelegd dat burgers veilig en vertrouwd inloggen op dienstverlening bij (semi-) overheidsinstanties met een inlogmiddel naar keuze.

Bekijk de animatievideo

Identificatie

Wat is OPENidentificatie?

Een onderdeel van de verordening is het grensoverschrijdend gebruik van Europees erkende inlogmiddelen. Met OPENidentificatie bieden we een 3e inlogmiddel voor het digitale loket met een betrouwbare online identiteitscheck aan de voordeur. Op dit moment is het daardoor mogelijk om in iBurgerzaken in te loggen voor personen woonachtig in Nederland, personen woonachtig in Europa en ondernemers.

  • DigiD voor personen, via een koppeling met Logius
  • E-Herkenning voor ondernemers, via een koppeling met Logius
  • eIDAS voor personen, via een koppeling met Signicat

eIDAS beschikbaar via koppeling met Signicat

eIDAS staat voor ‘Electronic Identities And Trust Services’. Met eIDAS hebben de Europese lidstaten afspraken gemaakt om dezelfde begrippen, betrouwbaarheidsniveaus en onderlinge digitale infrastructuur te gebruiken. Met eIDAS kan iemand uit Frankrijk bijvoorbeeld met zijn of haar Franse inlogmiddel, inloggen in Nederland.

iBurgerzaken ondersteunt met OPENidentificatie het inlogmiddel eIDAS via een koppeling met Signicat. Voor het inrichten daarvan doorlopen we gezamenlijk verschillende stappen. Bij dit project zijn diverse personen betrokken vanuit de gemeente, Signicat én PinkRoccade Publiekszaken. Een aantal belangrijke mijlpalen zijn aanvraag Autorisatielijst BSN-gerechtigden (ALB), aanvraag Overheid Identificatie Nummer (OIN), inrichten Signicat broker, aansluiten van de iBurgerzaken pre-productieomgeving en aansluiten van de iBurgerzaken productieomgeving.

Gemeente Oosterhout

OPENidentificatie in de praktijk

OPENidentificatie

Toegevoegde waarde voor de burger

  • Inloggen met een identificatiemiddel naar keuze
  • Regie op eigen gegevens 

Toegevoegde waarde voor de gemeente

  • Verbeterde dienstverlening aan de burger, je geeft meer opties
Deel via:

Publiekszaken

Oplossingen die innovatieve selfservicefunctionaliteit bieden waarmee burgers en ketenpartners zelf het werk kunnen doen, 7x24 uur en overal bereikbaar zijn. PinkRoccade Publiekszaken ondersteunt gemeenten bij de transformatie naar de dienstverlening van de toekomst.

Meer over onze Publiekszaken oplossingen

Experts

Maak kennis met onze experts

‘Wij maken burgerzaken OPEN.’

Aniek de Vet, Productowner OPENburgerzaken
Aniek de Vet - PinkRoccade Samenlevingszaken