Direct naar de content
icon search white
Geboorteaangifte

iGeboorte+ - toegevoegde waarde

Met iGeboorte+ ben je als gemeente klaar voor de nieuwe wetgeving en voorkom je fraude door een rechtstreekse bevestiging van de arts/verloskundige.

iGeboorte+: De voordelen van de geïntegreerde oplossing met Evidos

Ten opzicht van iGeboorte biedt iGeboorte+ enkele belangrijke voordelen: 

  • Het gebruik van iGeboorte+ met verloskundige voorkomt fraude. Medewerkers ontvangen de bevestiging rechtstreeks vanuit de verloskundige waardoor je zeker bent van de geboorte;
  • De arts/verloskundige opent de link, controleert en bevestigt de geboorte op een gebruiksvriendelijke en eenvoudige wijze;
  • De ondertekende verklaring sla je automatisch in het dossier van de aangifte op.
  • Losse briefjes aan de balie zijn overbodig.
  • Aangifte kan gedaan worden vanuit huis.   
Wiebe Quekel, projectleider bij gemeente Helmond

‘Samen met deze partner en diverse gemeenten hebben we een oplossing uitgewerkt die fraude wellicht nog wel beter bestrijdt dan het huidige proces via de balie. Het verklaarde rechtsfeit wordt immers bewezen door degene die hierbij aanwezig was.’


Maak je nog geen gebruik van iGeboorte+, overweeg deze uitbreiding dan zeker om fraude te voorkomen en efficiënter te werken. 

Voordelen van iGeboorte in de basis

Voordelen kersverse ouders:

De digitale geboorteaangifte is een mooi moment voor de ouders samen, gewoon thuis. De kans op foutieve namen neemt af nu de partner meekijkt. En er is niet langer sprake van reistijd en reiskosten als een bezoek aan het gemeentehuis niet meer nodig is.

Voordelen ambtenaren:

Voor de ambtenaar burgerlijke stand betekent dit minder werk omdat alle gegevens al zijn ingevuld door de kersverse ouders; alleen nog de controle van de aangifte, de handtekening van de aangever en het (elektronisch) plaatsen van zijn handtekening. Zo kan ook de ambtenaar 7x24 uur en plaatsonafhankelijk de aangiftes afhandelen met een minimale foutkans en in minder tijd. Onze referentgemeenten geven aan gemiddeld 10 minuten per geboorteaangifte te besparen.

Voordelen (geboorte-)ziekenhuis:

De mogelijkheid om binnen de deuren van het ziekenhuis aangifte te doen van de geboorte sluit perfect aan de speerpunten van de meeste (geboorte-)ziekenhuizen: de beste zorg en het gezin centraal. Op een tablet doen ouders de geboorteaangifte vanuit het kraambed samen. Ze krijgen hiervoor van de verpleegkundigen van het ziekenhuis tijdelijk een tablet.

 

Deel via:

‘Optimaliseren van processen dankzij innovaties met klanten en partners.’

Engelbert Wijnhoven, Productmanager
Engelbert Wijnhoven