Direct naar de content
icon search white
24 oktober 2018 - Nieuws

Wat betekenen de nieuwe Terugmeldvoorziening 2.0 en Digimelding voor jouw gemeente?

Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) ontwikkelt een nieuwe Terugmeldvoorziening om volledig te kunnen voldoen aan de wet BRP en om klantwensen in te vullen. Deze Terugmeldvoorziening maakt gebruik van Digimelding en wordt losgekoppeld van de GBA V. Wat betekenen deze nieuwe ontwikkelingen voor jouw gemeente?

Nieuwe Terugmeldvoorziening 2.0
We zetten de belangrijkste punten van de nieuwe voorziening voor je op een rijtje.
• Uitgangspunt van de voorziening is dat je als terugmelder betere mogelijkheden krijgt om je melding te verduidelijken en te onderbouwen. Dat bevordert de kwaliteit van de terugmelding en daarmee ook de kwaliteit van de persoonsgegevens. Het is voortaan mogelijk om 5 bijlagen mee te sturen. Ook kun je contactgegevens doorgeven en is er ruimte voor een extra lange toelichting.

• De Terugmeldvoorziening wordt een zelfstandige voorziening die los staat van de GBA V. Terugmeldingen zullen niet meer worden gekoppeld aan de persoonslijst. Als bijhoudende gemeente ontvang je de terugmeldingen niet meer via het GBA berichtenverkeer maar als Digimelding bericht.

• Voor het versturen van de terugmeldingen moet je aansluiten op GDI voorziening Digimelding en de berichten opstellen conform de Digimelding koppelvlakstandaard (DMKS). Een andere mogelijkheid om een terugmelding te doen is via het portaal dat RvIG ter beschikking stelt.

• Het terugmelden hoeft niet te worden beperkt tot buitengemeentelijke personen. Omdat de terugmeldvoorziening is ontkoppeld van de GBA V kunnen binnengemeentelijke terugmeldingen ook prima via deze voorziening lopen.

Landelijke Voorzieningen sluiten aan op Digimelding
Digimelding is een van de voorzieningen van de Generieke Digitale Infrastructuur (GDI). Deze voorziening is in beheer bij Logius en is bedoeld voor terugmeldingen van alle Landelijke Voorzieningen. De BRP gaat hier nu ook gebruik van maken. Naast de BRP maken ook NHR en BAG al gebruik van deze voorziening. In de toekomst zullen meerdere Landelijke Voorzieningen hierop aansluiten.

Wat gaan wij voor je doen?
In Makelaarsuite kun je terugmelden in CiVision Makelaar Landelijke Voorzieningen als je een persoon hebt opgevraagd. Deze functionaliteit zullen we zo aanpassen dat de terugmelding op de achtergrond naar een Digimelding bericht wordt omgezet. Er komt een uitbreiding om bijlagen en contactgegevens toe te voegen. Ook wordt het toelichtingenveld vergroot conform de nieuwe specificatie. Als laatste zullen we ook een voorzet doen voor de bijhoudende organisatie. Deze moet je namelijk voortaan als terugmelder zelf bepalen en opnemen in de terugmelding.

Om terugmeldingen te kunnen sturen naar Digimelding gaan we de webservice voor het koppelvlak Digimelding koppelvlakstandaard (DMKS) ontwikkelen. Dit koppelvlak is te gebruiken voor alle Landelijke Voorzieningen die gebruik maken van Digimelding.

De planning van RvIG is om in het weekend van 2 en 3 februari 2019 live te gaan. Dit is een uiterst uitdagende planning waarbij zowel de bijhoudende als afnemende gemeenten moeten zijn aangesloten op Digimelding. We zijn daarom aan het onderzoeken en afstemmen met RvIG in hoeverre we eenmalig met onze cloud oplossing CLIQ kunnen aansluiten op Digimelding. Op die manier kun je met je gemeente snel en eenvoudig aansluiten, zonder je zorgen te maken over de connectiviteit.

Wil je met ons meedenken?
In de toekomst gaan we steeds meer gegevens direct bij de bron ophalen, daarom wordt het terugmelden steeds belangrijker. Op die manier kan de kwaliteit van de gegevens bij de bron worden verbeterd. We willen dan ook graag met geïnteresseerde gemeenten van gedachten wisselen over een laagdrempelige manier van terugmelden die breed inzetbaar is in de gemeente.

Heb je hier ideeën over en wil je dat met ons delen of wil je meedenken dan horen we dat graag.

Meer informatie of interesse in Integraal terugmelden?
Wil je meer informatie over Terugmeldvoorziening 2.0 of wil je graag meedenken over hoe we Integraal terugmelden kunnen toepassen voor meerdere Landelijke Voorzieningen zoals bijvoorbeeld BRP, NHR en BAG? Neem dan contact met me op via eric.peters@pinkroccade.nl.

Deel via:

‘Samen kom je verder!’

Eric Peters, Product Owner Connectiviteit
PinkRoccade_0200.png