Direct naar de content
icon search white
30 januari 2020 - Nieuws

Recordaantal Makelaarsuites naar de Pink Private Cloud

18 Makelaarsuites zijn in één jaar gemigreerd naar de Pink Private Cloud. Deze gemeenten hebben één of meerdere applicaties inmiddels niet meer on-premise staan. Zeker door de adoptie van SaaS oplossingen zoals iBurgerzaken is het aantal gemeenten met een applicatie in de cloud fors gestegen.

Pink Private Cloud van start tot nu
In 2013 is de Pink Private Cloud voor het eerst door een gemeente in gebruik genomen en is ook de eerste Makelaarsuite in hosting in productie gegaan. Veel gemeenten brengen bewust een bepaalde applicatie naar de cloud, waar dit voorheen vaak op integrale wijze ging waarbij alle aanwezige (PinkRoccade) applicaties van de betreffende gemeente naar de cloud werden gemigreerd.

Dat geldt ook voor Makelaarsuite. In 2013 is dus de eerste Makelaarsuite in productie genomen. Inmiddels zijn we 7 jaar verder en is het aantal omgevingen enorm gegroeid. Er zijn ±200 gemeenten met een applicatie van PinkRoccade in de Pink Private Cloud. Het kalenderjaar 2019 was een absoluut recordjaar met 18 nieuwe Makelaarsuites die naar de Pink Private Cloud zijn gekomen. Daarmee worden er op het moment van schrijven ongeveer 50 Makelaarsuites gehost bij PinkRoccade.

Daarbij zijn er niet alleen veel bestaande productieomgevingen gemigreerd maar ook initiële testomgevingen opgebouwd vanuit de cloud in plaats van on-premise.

Toenemende vraag en argumenten om te migreren
De toenemende vraag en het resultaat van 2019 is voor ons de bevestiging dat de cloud relevanter is dan ooit. In de praktijk zien we verschillende aanleidingen om Makelaarsuite te gaan hosten, onder andere:

- Gemeenten beseffen zich meer en meer dat IT niet tot de core business van gemeenten hoort en de applicatieleverancier als specialist weet hoe de applicatie beheerd moet worden. 
- Gemeenten willen zich focussen op de kerntaken van gemeenten en dienstverlening richting burgers.
- Verloop van personeel en verlagen kwetsbaarheid.
- Zwaardere eisen aan beveiliging en uptime met een toename aan beheerslasten, kennisvereisten en risico’s als gevolg.
- Toenemende periodieke lokale investeringen, denk aan certificaten, onderhouden van OS en database. De Pink Private Cloud zorgt voor budgetvoorspelbaarheid.
- Als onderdeel van een overkoepelende cloudstrategie. Voor complexe kernapplicaties als Makelaarsuite kiezen gemeenten voor uitbesteding aan de software leverancier om met één partij te kunnen schakelen voor software, onderhoud en technisch beheer.
- Voorbereiding op de toekomst door veelal ook een aanwezigheid van CLIQ in de Pink Private Cloud en hiermee nog beter voorgesorteerd te zijn op API’s en Common Ground.

Belang van applicatie en uitwijkmogelijkheid
Makelaarsuite is als centrale hart van een applicatielandschap Makelaarsuite van levensbelang en met de toenemende technische ontwikkeling is ontzorging door de applicatieleverancier een prettig gegeven.

De Pink Private Cloud kan uitgevoerd worden door een twin datacenter concept
Dat wil zeggen dat bij een calamiteit Makelaarsuite naadloos overschakelt naar een 2e datacenter zonder productieverlies. Een gemeente merkt het overschakelen naar een 2e datacenter niet. In combinatie met strakke en gecertificeerde processen, een datacenter dat tot de veiligste van Nederland behoort en een ter zake kundige beheerorganisatie bieden we een ongeëvenaarde dienst.

Als ontwikkelaar van de applicatie weten we ook als geen ander hoe we de gemeente tijdig mee kunnen nemen in de toekomstige ontwikkelingen van de applicatie om als gemeente de juiste keuzes te kunnen maken.

Remote beheer als opstap
Naast de Pink Private Cloud helpen we gemeenten ook met het periodiek installeren van releases middels een releasemanagement contract. Of soms een aanvullende stap met een Remote Beheer contract waarbij we Makelaarsuite aan onze monitoringstool koppelen en de gemeente verder ontzorgen. Voor meerdere gemeenten is dit in het verleden een opstap geweest naar de Pink Private Cloud.

Wij komen graag bij je langs
Ons team is van harte bereid onze manier van werken toe te lichten en de beste oplossing voor jouw gemeente te inventariseren. Ook tijdens de klantendag van PinkRoccade Informatievoorziening op 17 maart vertellen wij meer over de Pink Private Cloud en onze andere hosting diensten. 

Tim van Boxtel, Teamleider technisch beheer
Kevin Bakx , Productowner hosting en technische services

Mocht je als gemeente vragen of opmerkingen hebben? Neem dan gerust contact op met Kevin Bakx via 06 83 22 36 45 of Kevin.Bakx@PinkRoccade.nl.

Deel via:

‘Samen verder!’

Kevin Bakx, Product Owner Hosting & Techniek
Kevin Bakx website.png