Direct naar de content
icon search white
21 juni 2022 - Nieuws

Casus OPENgeboortezorg behaalt tweede ronde GemeenteDelers

GemeenteDelers is een competitie waarin podium wordt gegeven aan initiatieven die de gemeentelijke dienstverlening aan inwoners en ondernemers verbeteren in brede zin. De Proof of Concept die wij ontwikkelden van OPENgeboortezorg geeft aantoonbaar bewijs dat een plaats- en tijdonafhankelijke geboorteaangifte mogelijk is voor (alle) gemeenten in Nederland. Deze innovatie is afgelopen februari door ons ingediend in samenwerking met de gemeente Helmond. In de categorie Data en IT is de casus van deze app geweldig beoordeeld door de assessoren van het GemeenteDelers podium. Een finaleplaats werd helaas net niet gehaald.

Zichtbaar kwalitatief rendement
Onder andere de plaatsonafhankelijke aangifte van geboorte zorgt ervoor dat deze innovatie goed aansluit op een maatschappelijke kwestie waar een open en transparante overheid een steeds grotere rol speelt in de dienstverlening naar de burger. Dit heeft te maken met de principes en transparantie rondom Common Ground, met regie op gegevens en volgens de wettelijke standaarden. 

Hans van Holstein, Teammanager Burgerzaken gemeente Helmond:
“Echt tijd- en plaatsongebonden een geboorteaangifte doen op de meest sobere en dus efficiënte manier. Geen gegevens meer doorgeven die al in het geboorteproces zijn vastgelegd in de geboortezorg. Ontlasting dus van de ouders én de zorgsector!”

De lokale toepasbaarheid en leveranciersonafhankelijkheid zorgt tevens voor inclusiviteit van de innovatie. Daarnaast levert deze vorm van proactieve dienstverlening op dat kersverse ouders optimaal kunnen genieten van de bijzondere tijd die een pasgeborene met zich meebrengt.

Complimenten onafhankelijke experts
Joost Groenestein, assessor van deze case bij GemeenteDelers 2022 vertelt over de casus.  

Joost Groenestein, assessor

‘Informatie-uitwisseling in de keten levert alle partijen winst op (burger, gemeente en zorg), omdat het snel en veilig is en AVG-proof kan worden opgezet. Dit ontzorgt inwoners, die steeds meer proactieve dienstverlening van de overheid vragen. Jonge ouders willen vooral genieten van het moment. Over de meervoudige bruikbaarheid is slim nagedacht en maakt deze innovatie breed inzetbaar.’

 

Toepasbaarheid
De casus heeft veel potentie in zich. Het gedachtegoed (Common Ground) achter OPENburgerzaken en de techniek die gebruikt is voor OPENgeboortezorg is bruikbaar voor iedere gemeente (Tilburg is bijvoorbeeld ook betrokken, als niet-PinkRoccade gemeente).

Inwoners van gemeenten worden meegenomen in de verdere ontwikkeling van deze app en de actuele innovaties -25innovaties.nl- waaraan gewerkt wordt binnen PinkRoccade Publiekszaken. Dit laatste werd ook specifiek als belangrijk onderdeel geduid vanuit de assessoren. 

Meer weten over OPENgeboortezorg?
Er is een mooie infographic gemaakt van de case, waarin alles uitgebreid is toegelicht. Interesse? Vraag de infographic hier aan. Uiteraard lichten we de mogelijkheden van deze innovatie ook graag persoonlijk toe. Stuur hiervoor een mail naar onze Productmanager: dylan.kusters@pinkroccade.nl. Hij neemt dan snel contact op. 

Deel via: