Direct naar de content
icon search white
1 maart 2018 - Nieuws

Migratie Digikoppelingen

De wereld staat niet stil. Dat geldt ook voor de Landelijke Voorzieningen die Digikoppeling gebruiken voor de uitwisseling van berichten. Dit jaar verlopen er een behoorlijk aantal CPA's en PKIoverheid-certificaten. Daarnaast migreren Landelijke Voorzieningen naar nieuwe omgevingen of nemen ze een andere Digikoppeling oplossing in gebruik. Hoe mooi zou het zijn als je hier geen omkijken naar hebt!

Migraties Landelijke Voorzieningen
Een aantal Landelijke Voorzieningen vervangen hun Digikoppeling. Momenteel loopt bij Logius de migratie van MijnOverheid Berichtenbox waarbij ze migreren naar een andere omgeving. Ook Omgevingsloket Online (OLO) van Rijkswaterstaat wijzigt binnenkort haar Digikoppeling voor de StUF-LVO berichten. Later dit jaar zal het Inlichtingenbureau haar Digikoppeling van Gemeentelijk Gegevensknooppunt (GGk) voor de iWMO, iJW en iPGB berichten vervangen. De huidige Digikoppeling is in beheer bij RINIS en de nieuwe Digikoppeling zal Inlichtingenbureau zelf in beheer nemen.

In meer of mindere mate zal dit extra beheerwerk met zich meebrengen voor diverse plekken in je organisatie. Bij sommige migraties wordt alleen het IP-adres gewijzigd, wat dus een aanpassing in de firewall met zich mee brengt. Bij anderen moeten nieuwe CPA's en PKIoverheid-certificaten in gebruik worden genomen en moet je die implementeren. Uiteraard wil je er zeker van zijn dat je Digikoppeling blijft werken en zal je daarvoor testen moeten uitvoeren. Allemaal zaken die je moet plannen, uitvoeren en bewaken.

Gebruik je onze cloud oplossing voor connectie met Landelijke Voorzieningen, genaamd CLIQ, dan heb je hier geen omkijken naar. Mooi toch!
Met CLIQ zorgen wij voor het beheer van de koppelingen met de Landelijke Voorzieningen. Wij plannen dan de migraties met de Landelijke Voorzieningen en zorgen dat die op de achtergrond probleemloos worden over gezet. Je hoeft zelf niets meer te doen aan je Digikoppeling, dat doen wij voor je via CLIQ. Op deze manier blijven je processen die gebruik maken van de Landelijke Voorzieningen in de lucht en kan de bedrijfsvoering ongestoord worden voortgezet.

Vervanging CPA's en certificaten
Belangrijke onderdelen van de connectiviteit met Landelijke Voorzieningen zijn de zogenaamde Collaboration Protocol Agreements (CPA's) en de PKIoverheid-certificaten. Zoals al eerder gemeld moeten deze regelmatig worden vervangen omdat de einddatum ervan verloopt of omdat de Digikoppeling wijzigt. In 2018 staat dit op de planning voor de Landelijke Voorzieningen GGk, LV WOZ, OLO en MijnOverheid Berichtenbox. 

Wij hebben ruime ervaring met het vervangen van CPA's en PKIoverheid-certificaten en kunnen je hierbij ondersteunen met dienstverlening. Een andere mogelijkheid is CLIQ. Als je Digikoppeling via CLIQ is aangesloten is het beheer van de CPA's onderdeel van CLIQ en zorgen wij voor de vervanging zonder extra kosten.

Meer informatie?
Ben je nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden van CLIQ? Neem dan contact op met je accountmanager. Hij legt je graag de voordelen uit.
Wil je gebruik maken van dienstverlening voor het vervangen van CPA's en PKIoverheid-certificaten in Makelaarsuite? Neem dan contact op met Niek Bartelds.

Deel via:

‘Samen kom je verder!’

Eric Peters, Product Owner Connectiviteit
PinkRoccade_0200.png