Direct naar de content
icon search white
30 januari 2020 - Nieuws

Een gebeurtenis is iets dat gebeurt en gedrag beïnvloedt

Aldus GEMMA Online. Een van de onderdelen van Gemeentelijke Modelarchitectuur GEMMA is de Gebeurtenis. Ook binnen Common Ground is de gebeurtenis een belangrijk onderdeel in de vorm van notificatie. Met gebeurtenissen kun je ervoor zorgen dat je processen op het juiste moment en op de juiste manier reageren op zaken die gebeuren in de werkelijkheid. Andersom geldt dit ook, als er iets relevants gebeurt in je processen wil je de burgers en bedrijven daar proactief over informeren.

Notificeren als onderdeel van de informatiearchitectuur
VNG Realisatie noemt notificeren als onderdeel van haar informatiearchitectuur voor het Gemeentelijk gegevenslandschap van Common Ground.
Als eerste speelt het (intern) notificeren een belangrijke rol in processen die de gegevens opvragen bij de bron. Door alleen gegevens op te vragen wanneer ze nodig zijn weet je niet of ze zijn gewijzigd. Op zich is dat prima tot het moment dat er iets gebeurt in de werkelijkheid dat invloed heeft op je proces. Als er bijvoorbeeld een bedrijf surseance van betaling aanvraagt wil je daar niet pas achter komen als je een aanslag verstuurt. Van zo'n gebeurtenis wil je direct een notificatie ontvangen zodat je daar mee aan de slag kunt.

Pro-actief informeren van inwoners en bedrijven
Bij een volwassen dienstverlening hoort dat je burgers en bedrijven pro-actief informeert over zaken die ze aangaat of waarvan zij hebben aangegeven dat ze daarover geïnformeerd willen worden. Een vorm van dit (extern) notificeren is het sturen van een herinnering voor het verlengen van je rijbewijs.

Co-creatie gebruik notificaties
Het gebruik van notificaties op basis van gebeurtenissen biedt tal van mogelijkheden om je interne processen te verrijken en je externe dienstverlening te verbeteren. We willen graag samen met jou functionaliteit bepalen waarmee notificaties meerwaarde bieden voor je organisatie. Heb je ideeën en wil je via co-creatie hieraan mee doen, neem dan contact op met Jan Verhoeven.

Deel via:

‘Samen verder!’

Jan Verhoeven, Consultant Informatievoorziening
Jan Verhoeven 3.png