Direct naar de content
icon search white
8 december 2016 - Blogs

Wetenswaardigheden Burgerzaken (dec. 2016)

Het belangrijkste onderwerp van deze maand: Veel interesse naar praktijkervaringen bij kwartiermakers.

 

In elke digitale nieuwsbrief van PinkRoccade Publiekszaken, vind je voortaan een rubriek 'Wetenswaardigheden Burgerzaken' van mijn hand. In deze rubriek beschrijf ik onderwerpen als: Wat viel mij op in het nieuws? Wat vind ik goed aan deze ontwikkeling? Wat vindt PinkRoccade Publiekszaken van een bepaalde ontwikkeling in de branche? In deze rubriek bekijk ik het nieuws met mijn Burgerzakenbril op, maar zeker ook vanuit burgerperspectief en innovaties. De ene keer zul je hier mijn mening in teruglezen, de andere keer is sec het nieuwsfeit.  

Veel leesplezier

Mat

Wij heten welkom!

Welkom gemeenten Eemsmond, Grootegast, Hoogezand-Sappemeer, Marum, Menterwolde, Leek, Slochteren, Venlo en Zuidhorn. Welkom bij iBurgerzaken en de 110 collega gemeenten.

Veel interesse naar praktijkervaringen bij kwartiermakers

In onze vorige nieuwsbrief is melding gemaakt van de prestaties die onze iBurgerzaken kwartiermakergemeenten laten zien in de praktijk. Daarop hebben we tientallen telefoontjes ontvangen voor meer inforamtie. En met verzoeken om deze praktijkervaringen te delen.

Ik onderstreep het van harte om kennis te delen. De werkdruk is al hoog genoeg en samen kom je verder. Vandaar een initiatief om in Nederland een 4-tal sessies te organiseren waarin de praktijkervaringen van onze kwartiermakers worden gedeeld. Uiteraard mits er voldoende interesse is. Deze sessies zijn bedoeld voor die gemeenten die in 2017 meer gebruik willen gaan maken van het digitale kanaal en bereid zijn te leren van anderen.

Interesse? Meld je dan aan via deze link. Dan kunnen wij aan de hand van de aanmeldingen de locaties bepalen. Zodra ze gepland worden ben jij dan bovendien natuurlijk de eerste die het hoort.

Nog benieuwd welke praktijkervaringen worden gedeeld? 

  • Gemeente Lingewaard: 76% digitale aangiften verhuizen binnen enkele weken na live gang burgerview. Merendeel na 21.00 uur ‘s avonds.
  • Gemeente Almelo: binnen 5 minuten afhandelen van aangifte reisdocumenten, dankzij de digitale aanvraag en betaling vooraf. Alles ligt klaar bij de snelbalie als ze komen.
  • Gemeente Ede, die de openingstijden van het loket vermindert en niet meer op afspraak werkt doordat vele aanvragen digitaal worden afgehandeld.
  • Gemeente Oss, die op 94% digitale huwelijksaanvragen - en vooral in het weekend - zit.
  • Gemeente Waalwijk: >90% aanvragen digitaal vanuit de uitvaartverzorgers.

Bewerkersovereenkomst eindelijk als standaard voor alle gemeenten

Voor velen een minder interessant onderwerp maar wel heel belangrijk voor uw dienstverlening. De Bewerkersovereenkomst. De huidige Bewerkersovereenkomsten waren niet meer state of the art. De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) en het besluit Basisregistratie Personen (BRP) stellen aanvullende eisen aan het uitbesteden van de verwerking van persoonsgegevens. KING heeft hierin het initiatief genomen een basismodel Gebruikersovereenkomst samen te stellen en de GebruikersVereniging PinkRoccade Local Government heeft deze overeenkomst wederom als basis gebruikt voor de specifieke bewerkersovereenkomst voor onder andere iBurgerzaken en de Pink Private Cloud. 

Wil je hierover meer weten? Klik hier naar de link van het nieuwsbericht. 

Nieuws vanuit de Tribune en operatie BRP

Vandaag is de Tribune van de Operatie BRP. Veel klanten en prospects vragen mij wat de planning gaat worden van livegang gemeenten voor de aansluiting op de landelijke BRP.

Zonder te weten wat er geantwoord zal worden vandaag (8 december 2016), heb ik in de glazen bol gekeken… Voor mij is wel duidelijk dat de landelijke BRP er wel gaat komen. Ook is voor mij duidelijk dat de Operatie goed werk verricht en dit een major programma is. Ja, natuurlijk gaan er verkiezingen komen en is voor mij ook logisch dat er voor die tijd geen uitsluitsel gaat komen over de datum livegang gemeenten.

Eerst de landelijke afnemers en dan de bijhouding voor de gemeenten is ook een logische stap, die ik verwacht dat gecommuniceerd gaat worden.

Maar…misschien wordt er vandaag iets anders gecommuniceerd? Dus dit krijgt vervolg…

Lingewaard 100e gemeente voor Oribi

Proficiat aan gemeente Lingewaard en Oribi. Beide partners van iBurgerzaken. In no time 100 gemeenten die kiezen voor de mooie id-burger oplossing: identiteitscontrole voor de publieke sector. 

1e inschrijving maakt medewerkers blij

De gemeenten Almelo, Assen, Ede, Emmen, Groningen, Lingewaard en Zwolle zijn allen kwartiermakers voor de 1e inschrijving. En ook hier is de integratie met Oribi uniek te noemen.

Zelfs diakritische tekens en complexe voorvoegsels worden opgelost met iBurgerzaken. Dit voorkomt handwerk en de foutenkans wordt geminimaliseerd. Klasse deze samenwerking met Oribi en de kwartiermakers. Niet alleen de resultaten maar ook de enthousiaste samenwerking. Maakt mensen blij en tevreden.

NVVB en de innovatielab partnerdag

Leuk, inspirerend en krijgt vervolg. Samen met de NVVB partners hebben we 7 december een mooie bijeenkomst gehad in Utrecht. De innovaties rolden over tafel en Simon Rijswijk, voorzitter NVVB vatte het goed samen: “Laat ons innovaties bundelen in de keten en we hebben elkaar echt nodig om snelheid te maken”. Samen innoveren en samen kom je verder.

Leuk om te zien dat vanuit de Estonia Experience de bende van 5 (gemeenten Almelo, Emmen, Hollands Kroon, Lingewaard en Molenwaard) is ontstaan. Zij gaan mooie initiatieven oppakken zoals digitaal stemmen, regie over je eigen gegevens en digitale burgerparticipatie. En… wat is leuker? 4 van de 5 zijn kwartiermaker van iBurgerzaken!

En nog mooier… 3 maanden geleden hebben we besloten een 5 jaar programma te initiëren wat helemaal in gaat op deze innovaties. Kan geen toeval zijn. Interesse om deze ontwikkelingen te volgen of nog beter daarin een bijdrage te leveren? Laat me weten en bel me (06-2952 7442).

Best Value is de standaard voor aanbestedingen

Voor aanbestedingen is Best Value de standaard aan het worden. Wil je meer weten? We kunnen je in contact brengen met collega gemeenten die ervaring hebben. In het kort de resultaten en de vergelijking met de traditionele aanbestedingen.

----

Ontvang je onze nieuwsbrief nog niet? Vergeet je dan niet aan te melden, zodat je deze update nooit meer hoeft te missen. Stuur bovendien deze nieuwsbrief door naar je collega’s die wellicht de nieuwtjes ook willen weten.

Deel via: