Direct naar de content
icon search white
3 april 2018 - Blogs

Wetenswaardigheden Burgerzaken (april 2018)

Dit keer 2 hoofdonderwerpen: nieuwe app iVerkiezing bij 5 kwartiermakers succesvol en Roadmap Burgerzaken geeft duidelijkheid voor toekomst.Mijn oproep: laat je collega’s zich aanmelden op deze nieuwsbrief. Ik merk te vaak dat medewerkers niet op de hoogte zijn van allerhande ontwikkelingen.

iVerkiezing bij 5 kwartiermakers succesvol

Product is vrijgegeven voor alle klanten. 

Klasse prestatie van onze kwartiermakers en ons team dat werkte aan iVerkiezing. 5 kwartiermakers hebben de hele voorbereiding en de verkiezing zelf op 21 maart 2018 met de nieuwe app iVerkiezing Basis en iVerkiezing Extra in productie gedraaid.

Deze kwartiermakers zijn: Ede, Hardenberg, Helmond, Ommen en Utrechtse Heuvelrug.

Met succes en veel toegevoegde waarde voor:

  • de burgers, door o.a. selfservicemogelijkheden voor het aanvragen van een nieuwe stempas en machtiging;
  • de medewerkers, door o.a. automatische mutaties kiesregister en via kaart indelen van stemdistricten.

Ik verwacht dat vele gemeenten voor de herindeling op eind 2018 en voor de verkiezingen van  2019 de nieuwe functionaliteit gaan gebruiken. In de planning houden we rekening met 50 gemeenten. Dit betekent dat:

  • Vanaf nu en het gehele 2e kwartaal de aankoop is opengesteld. Mocht je een offerte willen stuur dan per ommegaande een mail naar onze verkoop binnendienst en je ontvangt een offerte op maat.
  • Het 3e kwartaal de implementaties en opleidingen plaatsvinden zodat je tijdig klaar bent voor de verkiezingen 2019.

Wil je meer lezen over de verkiezingen, zie dan

Roadmap Burgerzaken geeft duidelijkheid toekomst

In de nieuwsbrief van februari heb ik de brief aan de Tweede Kamer toegelicht. Samengevat: geen duidelijkheid over de data en toekomst aangaande het berichtenverkeer en de landelijke of gemeentelijke BRP.  

Roadmap Burgerzaken

Klanten vragen wel duidelijkheid. Vandaar dat we de roadmap van iBurgerzaken hebben geconcretiseerd en ons innovatieprogramma hebben bijgesteld.

Met release 2.13 gaan we iVerkiezing en de eerste versie van iNaturalisatie opleveren. Daarmee zijn alle BZM-modulen geleverd. Ook iRapportage kan uitgeleverd worden.

Concreet betekent dit dat:

  • We de userinterface waar nog afwijkend voor de gebruikers gaan uniformeren;
  • We de mutatieverwerking tussen de BAG en Cipers gaan vervangen in iBurgerzaken;
  • We direct aanpassingen aanbrengen als het berichtenverkeer door de overheid wordt gemoderniseerd (GBA-V);
  • We nu al voorsorteren om de 3 varianten van de BRP te ondersteunen en hierop aansluiten zodra er besluitvorming plaatsvindt door de overheid;

 

Invoeringsprojecten iBurgerzaken

Aangezien we verwachten dat er voor 2025 geen landelijke BRP zal zijn, gaan we de huidige lopende iBurgerzaken trajecten afsluiten. Per gemeente stellen we een dechargebrief op waarbij we aangeven welke activiteiten we nog gaan uitvoeren en welke functionaliteit we nog gaan uitleveren binnen het lopende implementatieproject. Onze accountmanagers en projectleiders zorgen voor verdere afstemming hierover.

Aanbestedingen Burgerzaken

Ook gaan we ons beleid van “budgetneutraal” overstappen continueren. Dat geldt voor de laatste Cipers-gebruikers die willen overstappen naar iBurgerzaken en dat geldt ook voor de iBurgerzaken gemeenten die vanwege samenwerkingen, herindelingen of einde contractdatum opnieuw gaan aanbesteden. Mijn tip: Er komt veel bij kijken dus wacht niet tot het laatste moment…

Ontmoeten we elkaar op het jaarlijkse NVVB congres?

Op 18 en 19 april is het weer zover. Het jaarlijkse congres van de NVVB. Mocht je een gesprek willen met mij over de toekomstige ontwikkelingen, over innovaties of over kwartiermaker worden, laat het mij dan weten. We zijn met een groot team daar en dit is een ideale gelegenheid om elkaar te ontmoeten. Mail me en geef door wat het onderwerp is dat je wilt bespreken: mat.keijers@pinkroccade.nl.  

----

Ontvang je onze Publiekszaken nieuwsbrief nog niet? Vergeet je dan niet aan te melden, zodat je deze update nooit meer hoeft te missen... Stuur bovendien deze nieuwsbrief door naar je collega’s die wellicht de nieuwtjes ook willen weten.

Deel via: