Direct naar de content
icon search white
13 februari 2017 - Blogs

Wat CLIQ voor de lokale overheid kan betekenen

Dinsdag 19 april 2016 reed ik licht zenuwachtig, maar vol enthousiasme naar gemeente Wijdemeren. Doen ze wel of niet mee? Twee dagen later was de eerst getekende kwartiermakerovereenkomst voor CLIQ gesloten. Een licht euforisch gevoel bekroop me…

Nu een klein jaar later bezoek ik nog steeds met hetzelfde enthousiasme de lokale overheden. Ik neem ze mee in wat CLIQ kan betekenen voor ze, welke voordelen het biedt. Waar zit de kracht van CLIQ eigenlijk in?

Het tempo waarop de lokale overheid aansluit op de GDI en de landelijke voorzieningen is te laag om ambities uit de Digitale Agenda waar te maken. Door gebruik te maken van CLIQ, hoeven lokale overheden niet alle onderdelen van het stelsel separaat te implementeren.

CLIQ is een knooppunt waarin we laagdrempelig en efficiënt het stelsel met gebruik van de GDI-componenten als Digikoppeling en Diginetwerk kunnen ontsluiten. Hierbinnen hebben we reeds alle koppelingen met de landelijke voorzieningen gerealiseerd, waardoor het moeizame technische onderdeel van het leggen overgeslagen kan worden, en de lokale overheid direct kan aansluiten.

Dit heeft als voordeel dat er slechts één koppeling vanuit CLIQ naar de lokale overheid is waarover het volledige stelsel wordt ontsloten. Dit betekent minder complexiteit, minder koppelingen om te realiseren, een lagere beheerlast en minder kosten. Hierdoor kan de lokale overheid zich blijven focussen op de interne vraagstukken en échte informatievoorziening die gevraagd wordt.

Daarnaast maken we in CLIQ gebruik van de landelijke KING standaard DAI. Hierdoor zijn we in staat om elke applicatie die deze standaard ondersteunt te koppelen, daardoor functioneren deze goed in een multi-vendor landschap.

Inmiddels zijn meer dan 20 lokale overheden overtuigt van de kracht.
Zij hebben de stap gezet naar CLIQ. Het enthousiasme is niet minder geworden. Wil je ook weten wat CLIQ voor jullie als lokale overheid kan betekenen? Neem dan contact met mij op.

Harry Schouten
Accountmanager Informatievoorziening

Deel via: