Direct naar de content
icon search white
22 april 2025 - Blogs

Steeds meer jongeren verlaten school zonder startkwalificatie

Het aantal voortijdig schoolverlaters (VSV) is de afgelopen jaren flink gestegen. Steeds meer jongeren verlaten hun opleiding zonder startkwalificatie. We zijn op zoek naar gemeenten en onderwijsinstellingen die het gesprek willen aangaan om te bespreken of we vanuit het MijnWerk-concept hierbij kunnen helpen. Wie doet mee? 

Gesprekken met gemeenten en werkbedrijven 

De afgelopen maanden hebben we een groot aantal gemeenten, arbeidsmarktregio’s en werkbedrijven gesproken, met als doel een goed beeld te vormen van het werkdomein en de ontwikkelingen daarin. 

Een onderwerp dat in veel van deze gesprekken terugkomt, is de zorg over de stijging van het aantal jongeren dat – om uiteenlopende redenen – zonder startkwalificatie de opleiding verlaat. In het schooljaar 2022–2023 ging het om ruim 30.000 jongeren. Dat zijn meer dan 1.200 klassen vol! 

Gevolgen voor jongeren en gemeenten 

Deze jongeren krijgen te maken met een achterstand op de arbeidsmarkt en doen vaker een beroep op ondersteuning vanuit de gemeente. 

Het is daarom ontzettend belangrijk dat zowel gemeenten als onderwijsinstellingen zo goed en zo vroeg mogelijk inspelen op dit groeiende probleem. Zo kunnen we ervoor zorgen dat meer jongeren betere kansen op de arbeidsmarkt krijgen en een stevige basis voor hun toekomst kunnen leggen. 

Bestaande initiatieven en uitdagingen 

Er lopen al verschillende initiatieven, zoals vroegtijdige signalering, samenwerkingen tussen scholen en werkgevers, en ondersteuning van jongeren op maat. Deze initiatieven leveren zeker een waardevolle bijdrage. 

De urgentie om deze initiatieven uit te breiden en op te schalen is groot. De samenwerking tussen gemeente en onderwijs is nog niet overal optimaal. Vroeg signalering wordt soms belemmerd door gebrekkige gegevensuitwisseling en er zijn nog onvoldoende mogelijkheden om jongeren écht op maat te ondersteunen. 

De rol van MijnWerk 

Het MijnWerk-concept is ontwikkeld als integrale benadering binnen het werkdomein, met als doel jongeren en andere doelgroepen beter te begeleiden en de instroom in ondersteuningstrajecten te beperken. Daarbij wordt gewerkt met een netwerk van partners, waarbij samenwerking en kennisdeling centraal staan. 

Door ketenpartners – zoals gemeenten, onderwijsinstellingen en werkbedrijven – met elkaar te verbinden, ontstaat ruimte voor gezamenlijke oplossingen. Innovatie speelt hierin een ondersteunende rol, bijvoorbeeld bij het verbeteren van gegevensuitwisseling, het versterken van vroeg signalering of het bieden van maatwerkondersteuning. 

Samenwerking als sleutel 

In veel regio’s is al sprake van waardevolle initiatieven, maar de samenwerking tussen onderwijs en gemeenten kan op verschillende plekken nog versterkt worden. Denk aan betere afstemming, het inzichtelijk maken van data of het gezamenlijk optrekken bij preventie en begeleiding. 

Het gesprek aangaan over waar de grootste kansen en knelpunten zitten, kan helpen om bestaande initiatieven verder te brengen en aan te sluiten bij wat jongeren écht nodig hebben. 

Geïnteresseerd in een gesprek of wil je verkennen wat mogelijk is? Neem gerust contact via Stefan.Kuijpers@PinkRoccade.nl 

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen bij MijnWerk? Schrijf je in via deze link.  

Deel via: