Direct naar de content
icon search white
20 maart 2018 - Blogs

iVerkiezing: Hoe biedt je de meest optimale service voor je burger?

Een burger verwacht steeds meer van haar gemeente. Een burger wil niet altijd naar het gemeentehuis toe, omdat hij daar bijvoorbeeld geen tijd of zin in heeft. iBurgerzaken heeft diverse selfserviceprocessen. Het mooie hiervan is dat het vanaf nu ook een burgerproces heeft voor iVerkiezing. Daardoor kan de burger een vervangende stempas, volmacht of kiezerspas aanvragen wanneer hij dat wil!

Totstandkoming iVerkiezing Burgergemak

Tijdens de ontwikkeling van iVerkiezing vertelden klanten ons hun werkwijze rondom het aanvragen van een vervangende stempas, volmacht of kiezerspas. Bij sommige klanten moet de burger altijd naar het gemeentehuis komen terwijl andere klanten een digitaal e-formulier aanbieden. Dit e-formulier bevat weinig tot geen controles en daarnaast moet de ambtenaar deze formulieren nog overtypen in het Digitaal Kies Register (DKR). Jullie voelen het al aankomen… Dit kan toch vele malen makkelijker? Vanuit deze gedachte is in samenspraak met onze kwartiermakers iVerkiezing Burgergemak ontstaan.

Wat kan de burger met iVerkiezing Burgergemak?

iVerkiezing Burgergemak zorgt ervoor dat je als gemeente de meest optimale service verleent aan de burger. Denk hierbij aan één digitaal proces waarbij de burger:

  • Een vervangende stempas, kiezerspas of volmacht aan kan vragen;
  • Een overzichtspagina krijgt met alle relevante informatie per type verkiezing;
  • Het dichtstbijzijnde stemlokaal kan vinden.

Een plek voor al je content over de verkiezing(en)

Op de gemeentelijke website vindt de burger informatie over de verkiezing of verkiezingen. In het laatste geval zijn er vaak meerdere pagina’s met informatie te vinden. Met iVerkiezing Burgergemak is er nog maar één plek waar je afhankelijk van je verkiezing(-en) content kunt plaatsen. Zo zal de eerste stap van de burger zijn om een verkiezing te selecteren. Afhankelijk van het type verkiezing kan de gemeente haar content tonen. Ook ziet de burger direct welke stemlokalen er zijn voor die verkiezing en waar deze liggen. Dat tonen we uiteraard op een kaart.

iVerkiezing controleert of de burger een aanvraag in mag dienen

De volgende stap voor de burger is om in te loggen met DigiD. iVerkiezing controleert dan direct of de persoon kiesgerechtigd is voor deze verkiezing. Ook kijkt het systeem of de persoon al een stempas heeft. Indien de persoon niet kiesgerechtigd is toont het systeem een blokkerende melding, zodat de ambtenaar geen onnodige aanvragen ontvangt. De burger krijgt daarentegen direct feedback. Zo tonen we bijvoorbeeld het bericht dat hij niet kiesgerechtigd is in deze gemeente.

Aanvraag afhankelijk per type verkiezing

Wanneer de burger verder gaat in het proces geeft hij aan wat hij wil aanvragen. Afhankelijk van het type verkiezing geeft iVerkiezing de mogelijkheden aan. Zo kun je bijvoorbeeld bij de gemeenteraadsverkiezing geen kiezerspas aanvragen, terwijl dit wel mogelijk is bij het referendum.

Volmacht geven via DigiD

Indien de burger een volmacht wil verlenen, dan is het mogelijk om de gemachtigde met DigiD in te laten loggen. Het systeem controleert of de gemachtigde ook daadwerkelijk gemachtigd mag worden. Daarnaast is het ook nog steeds mogelijk om Model L 8 (Verzoek om bij volmacht te stemmen) te uploaden in het proces.

Gegevens controleren en sturen maar

De laatste stap voor de burger is om de gehele aanvraag te controleren. Als dit het geval is dan geeft de burger aan dat hij akkoord is. De aanvraag is nu volledig en de burger kan de aanvraag afronden.

Ook de ambtenaar ervaart voordelen

De zaak voor de burger komt nu in de werklijst van iBurgerzaken. De ambtenaar ziet in de baliewerklijst direct of het gaat om een vervangende stempas, volmacht of kiezerspas. De ambtenaar opent de zaak en controleert de gegevens. Eigenlijk is zelfs het controleren niet meer nodig, want dit heeft het systeem uiteraard al gedaan voor je. Het enige wat de ambtenaar doet is klikken op ‘Bijwerken kiesregister en aanmaken stempas’. Nu wordt je kiesregister bijgewerkt in iBurgerzaken en je stempas aangemaakt.

De laatste handeling die de ambtenaar dan nog uitvoert is een blanco stempas in de printer leggen en op de knop ‘Printen’ drukken. Alle benodigde gegevens komen netjes in de daarvoor bestemde vakken. Deze stempas gaat in een envelop en wordt opgestuurd naar de burger. Daarmee is de zaak afgerond.

Webinar iVerkiezing Burgergemak

Ben jij nieuwsgierig naar de toegevoegde waarde van iVerkiezing Burgermak? We vertellen er graag meer over de komende periode! Na het webinar iVerkiezing Medewerkergemakvolgt aanstaande maandag het webinar iVerkiezing Burgergemak. En vanaf april vertellen de kwartiermakergemeenten Ede, Hardenberg, Helmond, Ommen en Utrechtse Heuvelrug in het land meer over deze nieuwste ontwikkeling en hun praktijkervaringen:

P.S. Vergeet je niet vooraf in te schrijven!

Deel via: