Direct naar de content
icon search white
6 oktober 2021 - Blogs

iBurgerzaken voor allemaal

Op donderdag 4 november organiseren we de online sessie "iBurgerzaken voor allemaal". Frank Willemsen, adviseur Dienstverlening bij gemeente Amsterdam, neemt je mee in het gedachtegoed van Taal voor allemaal en hoe ze dat binnen de gemeente toepassen. Michelle Meekes licht ook toe dat dit hét startpunt is voor het toepassen van Taal voor allemaal binnen iBurgerzaken. Na deze sessie gaan we namelijk aan de slag met het eerste proces binnen iBurgerzaken! Zie ik je daar? Aanmelden kan via dit formulier. 

iBurgerzaken voor allemaal 

De steeds verdergaande digitalisering brengt uitdagingen met zich mee voor gemeenten én haar klanten. Niet iedereen kan namelijk de overheid vinden via de digitale weg. En als ze wel deze weg gevonden hebben is het maar de vraag of 'het' vervolgens duidelijk (genoeg) is. Daarom is het cruciaal om in te zetten op digitale dienstverlening begrijpelijk en toegankelijk te maken én aandacht te blijven hebben voor niet-­digitale dienstverlening. In een moeilijk woord heet dat inclusieve dienstverlening. Wij spreken binnen PinkRoccade Publiekszaken liever over iBurgerzaken voor allemaal. En samen met gemeente Amsterdam starten we binnenkort een intensief (vervolg)traject om dat mogelijk te maken. Jij haakt toch ook aan? Gemeenten zijn er tenslotte voor iedereen!

Inclusieve dienstverlening

Het is ontzettend belangrijk om de gemeentelijke dienstverlening aan te laten sluiten op de behoeften van iedereen. In verschillende wetten en overheidsbeleidsvormen wordt inclusieve dienstverlening dan ook benadrukt. Daar wordt het belang van informatie zó formuleren en vormgeven dat iedereen het in één keer kan begrijpen benadrukt. Ook als ze moeite hebben met lezen en verwerken van informatie zoals bijvoorbeeld laaggeletterden, mensen met een licht verstandelijke beperking en minder digitaalvaardigen. Gemeenten zijn er tenslotte voor iedereen!

Alleen een toegankelijke tekst is daarbij niet genoeg. Het gaat ook om heldere achterliggende regelgeving, processen en documenten. En het mooiste? Je hoeft als gemeente helemaal het wiel niet opnieuw uit te vinden! We werken samen aan iBurgerzaken voor allemaal.

De volgende stap zetten we samen met gemeente Amsterdam

Nieuwsgierig naar de volgende stap* die we gaan zetten? Sluit dan aan bij de online sessie iBurgerzaken voor allemaal op donderdag 4 november 2021. Dan verzorgen we samen met gemeente Amsterdam een kick-off.

Frank Willemsen, adviseur Dienstverlening bij gemeente Amsterdam, neemt je niet alleen mee in het gedachtegoed van Taal voor allemaal en hoe ze dat toepassen. Samen met een aantal redacteuren zet hij je ook aan het werk om je in de praktijk kennis te laten maken met de methode. Bovendien is dit hét startpunt voor het toepassen van Taal voor allemaal binnen iBurgerzaken. Na deze sessie gaan we namelijk aan de slag met het eerste proces binnen iBurgerzaken! Zie ik je daar?

De eerste stappen binnen iBurgerzaken zijn al gezet*

Ook binnen iBurgerzaken hebben we de afgelopen jaren al meerdere stappen gezet op het gebied van inclusieve dienstverlening. Om een aantal specifieke voorbeelden aan te halen:

  
Deel via:

‘Klanten wil ik steeds opnieuw op een creatieve wijze verrassen.’

Sanne van der Zanden, Programmamanager
Sanne van der Zanden (2019)