Direct naar de content
icon search white
13 juli 2023 - Blogs

Het belang van archiveren

Er zijn veel redenen waarom het belangrijk en noodzakelijk is om als gemeente goed te archiveren. Transparantie, verantwoordingsplicht, besluitvorming en historisch perspectief. Graag belicht ik het historisch perspectief wat verder. Dit onderwerp wordt maar beperkt onder de aandacht gebracht als het gaat over het belang van archiveren. Dit onderdeel komt wel op de voorgrond wanneer er documenten vrijgegeven worden die in de huidige tijdsgeest als historisch zeer belangrijk worden aangemerkt. Maar de gehele essentie is dat op het moment van archiveren dit historisch belang vaak nog niet duidelijk is.

Wat is het historisch belang?

Archiveren is een manier om te leren van het verleden.
Gemeenten hebben een lange geschiedenis en zijn betrokken bij verschillende aspecten van het leven van hun inwoners. Door documenten en gegevens te archiveren, creëren gemeenten een waardevolle bron van historische informatie. Die kan worden gebruikt om trends te analyseren, besluitvormingsprocessen te evalueren en te begrijpen hoe bepaalde beslissingen het leven van mensen hebben beïnvloed. Dit helpt gemeenten om lessen uit het verleden te trekken en toekomstige besluitvorming te verbeteren.

iBurgerzaken en iArchief

Met iBurgerzaken worden veel wijzigingen in het leven van inwoners ondersteund. Door gebruik te maken van iArchief zorgen we ervoor dat deze wijzigingen digitaal en duurzaam worden gearchiveerd. Hiermee borgen we dat indien nodig je het historisch perspectief kan schetsen. Hoe kijkt jouw gemeente aan tegen het archiveren van iBurgerzaken? Zie jij ook het historisch belang van archiveren of kijk je meer naar de andere belangen (Transparantie, verantwoordelijkheid en besluitvorming)? Laat het weten in een reactie.
We gaan graag met je in gesprek!

Deel via:

‘Samen met onze klanten de toekomst van iBurgerzaken inkleuren.’

Ward de Laat, Product Manager iBurgerzaken
PR_Ward_de_Laat_6105_AS.png