Direct naar de content
icon search white
11 mei 2016 - Blogs

Helemaal niets in Amsterdam

Het gaat puur om het gebruiken van informatie die er al is. Een grote boom met heel veel laaghangend fruit.

Zondag was de grote dag. Na de 0-2 overwinning in Eindhoven en de relatief eenvoudige overwinning op FC Twente kon het niet meer mis gaan. Ajax zou op Moederdag de 34e landstitel veroveren! De stickers ‘Landskampioen 2015-2016’ waren al op de spelersbus geplakt als ik de foto’s op social media moet geloven. Toch ging de schaal naar Eindhoven. Een verdiend kampioenschap volgens de specialisten, op Johan Derksen na want die vond de prestaties van PSV maar mager, zo bleek in Voetbal Inside.

Na de overwinning op FC Twente was iedereen er van overtuigd dat Ajax kampioen zou worden. De overwinning tegen De Graafschap was slechts een formaliteit. Dat PSV nog roet in het eten zou kunnen gooien door met een monsterscore van PEC Zwolle te winnen werd door weinigen als een serieuze bedreiging gezien.

Zelf was ik er, als Ajax fan, echter niet zo van overtuigd dat Ajax wel even kampioen zou worden. Niet omdat ze niet kunnen voetballen of omdat Frank de Boer er regelmatig bijzondere wissels op nahoudt. Totaal niet. Waarom dan wel? Omdat Ajax het veel vaker heeft laten liggen in wedstrijden waar het er op aan kwam. Zo heeft Ajax in 2007 het kampioenschap op doelsaldo laten liggen door in de laatste wedstrijd van het seizoen na te laten om voldoende te scoren tegen de nummer laatst en zo PSV alsnog het kampioenschap cadeau te doen. Of de voorronde Champions League wedstrijd waarin Ajax door een eigen doelpunt in het laatste kwartier alsnog Europa League mocht gaan spelen.

Zou de technische staf van Ajax iets met deze informatie doen vraag ik me dan af? Als je de statistieken analyseert kom je tot de conclusie dat Ajax er vaak niet staat als het echt moet. Ik zou dan toch zenuwachtig zijn geworden in Amsterdam. Door dit vooraf inzichtelijk te hebben kun je hier je strategie en beleid op aanpassen of additionele maatregelen nemen. Een mooi voorbeeld waarin het gebruik van beschikbare informatie ertoe zou moeten leiden dat de prestaties toe kunnen nemen.

Ik vind dat hier een mooie parallel bestaat met de bedrijfsvoering bij gemeenten. Door gebruik te maken van de beschikbare informatie kan de gemeente beleid maken dat beter aansluit op de wensen van burgers en bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan een analyse op de meldingen openbare ruimte. Deze geven een goed inzicht in bijvoorbeeld de kwaliteit van de openbare ruimte en de mate waarin vernielingen in een bepaalde wijk plaatsvinden. Ook hier blijkt dat er geen complexe big data oplossingen hoeven te worden ontwikkeld. Het gaat puur om het gebruiken van informatie die er al is. Een grote boom met heel veel laaghangend fruit.

Bij Ajax is de informatievoorziening blijkbaar nog niet op orde, hier is nog veel te winnen. Al zou daar het doel niet moeten worden om voor de start van de competitie al te weten wie er kampioen wordt.

Want stel je voor dat we niet meer naar Johan Derksen zouden hoeven kijken =)

Stefan Kuijpers

Sales Manager Informatievoorziening

Deel via:

‘Mijn droom: Gemeenten in staat stellen de kracht van informatie in te zetten zodat we samen de kansen benutten die onze maatschappij biedt.’

Stefan Kuijpers, Managing Director Informatievoorziening
Stefan 3 (1).png