Direct naar de content
icon search white
10 december 2018 - Blogs

Goede (tussen)doelen stellen

8 op de 10 Nederlanders had een of meerdere goede voornemens voor 2018 blijkt uit onderzoek door ING Economisch Bureau. En 17% van de Nederlanders zegt dat de goede voornemens van 2017 niet zijn gehaald, lees ik op Nu.nl. Binnen #LSG18 benoemden we ook allerlei goede voornemens rondom het optimaliseren van het verhuisproces. Hoe gaan we zorgen dat we deze (tussen-)doelen wél behalen? Het liefst nog in 2018, want dan zijn de voordelen des te groter!

emailbanner_kerstbanner-LSG18.jpg

Verhuis je overbodige processtappen niet mee naar 2019!

Eigenlijk is mijn advies dan ook: "Verhuis je overbodige processtappen niet mee naar 2019!". Kijk daarom nu nog eens naar je (tussen-)doelen die je benoemde tijdens #LSG18. Maak deze goed zichtbaar en vink ze stapje voor stapje af. Dat leidt vrijwel direct tot blije burgers en medewerkers. Een heerlijk vooruitzicht toch?

De eerste gemeenten hebben al stappen gezet. Neem bijvoorbeeld Frea Pezij, backoffice medewerker Publiekszaken bij gemeente Twenterand: “Ervaringen van andere gemeenten en de beantwoording van een aantal vragen tijdens #LSG18 gaven voor ons de doorslag om live te gaan met de ‘Groene verhuizing’. En dat hebben we de dag na deze dus meteen gedaan!” (praktijkcase). Of gemeente Someren die ‘iService #LSG18 Procesoptimalisatie iVerblijf & Adres’ afnam. Waardoor zij net als een aantal andere gemeenten die dit Dienstverleningsaanbod afnamen, door ons ‘gedwongen’ worden om er in 2019 mee aan de slag te gaan.

Tussendoelen zorgen continu voor focus

Tegelijkertijd kan ik het ook begrijpen als het deze maand niet meer lukt. Maak er dan in ieder geval een goed voornemen voor 2019 van. En zorg dat jij niet tot die groep mensen behoort die actief hun doel gaat nastreven, maar na een aantal weken of maanden de handdoek alweer in de ring gooit. Dit kan namelijk ook anders! We hebben niet voor niets tussendoelen benoemd tijdens #LSG18. Deze zijn effectiever doordat ze motiverend werken en continu zorgen voor focus.

Hoe zorg je voor 85% selfservice voor het verhuisproces aan het eind van 2019? Of voor 30% ‘Groene verhuizingen’ aan het einde van het jaar? Deze einddoelen zeggen niets over wat je vandaag moet doen om deze droom te bereiken. En daardoor is het lastig bijsturen en soms zelfs (té) spannend om vandaag te beginnen…Juist daarom heb je tussendoelen nodig.

We benoemden bijvoorbeeld vanaf vandaag geen huur- en koopcontracten meer opvragen (tussendoel). Of vandaag starten met kanaalsturing door de telefonisten werkinstructies te geven of je website anders in te richten (tussendoel). Of vandaag de ‘Groene verhuizing’ live zetten, en nog wekelijks 25 steekproeven doen om de kwaliteit te borgen. Dat zijn de bouwstenen richting je resultaatdoelen waar je veel meer controle over hebt. En het mooiste, je toekomstdroom krijgt hierdoor vanzelf een secundaire plek in je hoofd. Je werkt er elke dag automatisch naartoe!

De voordelen zijn legio!

Natuurlijk begin je met kleine, comfortabele stappen. Door zo’n tussendoel te kiezen, is de kans op succes groot is en het risico op mislukking heel klein. En elk stapje dat succesvol verloopt geeft vervolgens een beetje meer vertrouwen. Waardoor het volgende stapje, het volgende tussendoel weer iets groter of spannender kan zijn.

En weet, als het je lukt om je tussendoelen (en daarmee je einddoel) te bereiken, zijn de voordelen legio. Dat leidt namelijk tot blije burgers en medewerkers in 2019. Een heerlijk vooruitzicht toch?

Prettige feestdagen!

Deel via:

‘Klanten wil ik steeds opnieuw op een creatieve wijze verrassen.’

Sanne van der Zanden, Programmamanager
Sanne van der Zanden (2019)