Direct naar de content
icon search white
5 juli 2017 - Blogs

Angst vs communicatie; zo blijven we cybercriminelen voor!

De technologie van tegenwoordig is alles wat we 10, 30, 50 jaar geleden niet hadden verwacht. De mogelijkheden blijken oneindig en iedereen lijkt er profijt van te hebben. Zo helaas ook mensen met verkeerde intenties.

'Bewustwording' lijkt een nieuwe trend
Ongeveer een half jaar geleden ben ik als commercieel medewerker bij PinkRoccade Informatievoorziening komen werken. En waar ik tot afgelopen feestdagen nog absoluut niet bezig was met privacy of security, hoe meer zorgen ik me tegenwoordig maak over alle mogelijkheden. Het woord 'bewustwording' kom ik trouwens de laatste tijd ook meer en meer tegen. En het klopt ook dat dit met heel veel dingen samen gaat en bijna altijd een eerste stap is in een proces. Een proces om dingen te accepteren of te veranderen. En dat ik me bewust ben geworden van het feit dat privacy en security steeds belangrijker worden in een groeiende technologische wereld, daar ben ik ondertussen wel achter.

Van een appje naar het 8-uur journaal
Vorige week was het weer raak. Deze keer kreeg ik een appje van mijn moeder. Het bedrijf waar zij bij werkt was gehackt. Niet alleen de Nederlandse tak, maar alle bedrijven wereldwijd. Ik grapte nog: 'Dan zal je morgen wel zeker vrij zijn of niet? Jammer alleen dat het weer niet zo zonnig is.' Een onschuldig grapje die waarheid bleek te zijn over een groot probleem. Diezelfde avond nog werd het besproken op het 8-uur journaal. Het bedrijf had net de zware jaren van de crisis achter zich en begon weer te groeien. Maar welke (financiële) problemen zou het krijgen, aangezien hackers 'intern de macht' hadden?

Slachtoffers blijken vaak toch koppig te zijn
Dat steeds meer bedrijven, maar ook consumenten het slachtoffer worden van (financiële) hackers is wel duidelijk. Het Politievirus uit najaar 2015, het WannaCry-virus van afgelopen voorjaar, allemaal kunnen ze weer ongedaan gemaakt worden. Maar dan moet je wel even Bitcoins overmaken. Helaas zijn er genoeg mensen die erin trappen en die vervolgens niet geholpen zijn. Hun computer en bestanden worden nog steeds gegijzeld en ze zijn minimaal € 1.000 per systeem lichter als het niet meer is. Tegelijkertijd word je overspoeld met nieuwe updates en patches die je wel zouden beschermen. Maar op de een of andere manier zit koppigheid toch in de mens, want je zou denken dat iedereen na het Politievirus in 2015 wel gewaarschuwd zou zijn.

Communiceer, help en leer
Dat de angst bij veel mensen er goed in zit, merk je online. Op forums, blogs, nieuwssites, het maakt niet uit waar je kijkt maar overal is het een hot topic. Nederland, Europa, de hele wereld lijkt in de ban van cybercriminaliteit. Toch moeten we ons vooral niet door angst laten leiden. Angst weerhoud je ervan om goed te functioneren. En zodra we op grote schaal ophouden met goed functioneren, krijgen de cybercriminelen meer macht. En dat is wat ze willen. Zolang wij blijven communiceren over de gang van zaken, om hulp vragen en de hulp aanbieden, blijven wij de macht houden. Er zullen altijd nieuwe manieren zijn waarop cybercriminelen proberen ons in een houdgreep te nemen. En ze dit dan toch lukt, zullen we open en eerlijk moeten zijn in de hoop dat anderen nogmaals gewaarschuwd zijn en niet de volgende slachtoffers worden.

Communicatie is niet alleen voor intern gebruik
Gelukkig verspreidt het nieuws zich tegenwoordig razendsnel. Door goede, snelle en accurate communicatie van klant naar PinkRoccade, maar zeker ook andersom, kunnen we heel snel ingrijpen als het mis dreigt te gaan. Zeker voor klanten die bij ons in hosting staan, is dit cruciaal. Op het moment dat dit gebeurt worden we intern ook meteen op de hoogte gebracht. Daarnaast zijn we ook druk bezig om onze systemen te voldoen aan de meest recente beveiligingstechnologie te laten voldoen en communiceren we dit ook naar onze klanten. In mijn rol als commercieel medewerker zie ik de laatste tijd de nieuwste dienstverleningen, opleidingen, regiosessies en webinars voorbij komen. Momenteel staan veel van deze in het teken van privacy en security. Via onze blogs, nieuwsartikelen, social media en simpelweg via e-mail of face-to-face proberen we een zo’n breed mogelijk publiek te bereiken.

Nieuwsgierig geworden over onze laatste ontwikkelingen op gebied van privacy en security? Kijk dan vooral een verder rond op onze website of neem contact met ons op!

Suzanne Henkens
Commercieel medewerker Informatievoorziening

Deel via: