Direct naar de content
icon search white
Droom gemeente Groningen wordt werkelijkheid!

Van scan naar BSN dankzij scanstraat

20 april 2018
110_89acc2ba864926c.jpg
Jaarlijks 3.000 studenten
Doorlooptijd BSN 1 dag
Betrokken 1 team

Gemeente Groningen speelt met het idee om een scanstraat in te richten. We kennen van de COA al de BRP-straat voor het aanmelden van vergunninghouders. Doel van de Groningse scanstraat is echter het versneld uitreiken van een Burgerservicenummer (BSN) bij eerste inschrijving van studenten. En dit pas na een grondige identiteitscontrole. De ideeën zijn gevormd, de techniek is er klaar voor, nu de uitvoering nog. Ongeveer 30 personen dachten woensdag 18 april mee met gemeente Groningen tijdens het NVVB congres…

Gemeente Groningen schrijft jaarlijks 3.000 studenten in

Tim Schuurman, Hoofd Burgerzaken bij gemeente Groningen, start de workshop met het schetsen van de huidige situatie: Voor het inschrijven van 3.000 studenten kent de gemeente Groningen nu een doorlooptijd van 2-4 weken per aangifte. En hier komen op dit moment 4 teams aan te pas: inschrijving op school, verwerken gegevens en gekopieerde legitimatiebewijzen bij gemeente, controle van de invoer en archivering.

Op deze manier is het proces erg arbeidsintensief. En daarnaast ook nog eens fout- en fraudegevoelig. Bijvoorbeeld vanwege het feit dat de gegevens niet direct worden verwerkt bij de intake als de persoon aanwezig is en de formulieren niet altijd even goed leesbaar zijn. Vanwege de kopietjes die verplaatst worden tussen verschillende (externe) locaties. En vanwege het brievenbushengelen bij studentenhuizen na de massale verzending van brieven met BSN.

Droom: Scanstraat voor BSN-uitgifte

Het scanproces in zijn droombeeld ziet er heel anders uit: één team handelt het gehele proces af en de student ontvangt direct zijn BSN. Dit proces begint met een geautomatiseerde controle van het identiteitsdocument. Daarvoor zet de gemeente een speciale documentreader in: id-burger. Vervolgens zorgt een geavanceerde camera voor een gezichtsvergelijking. Als de identiteit klopt, start de geautomatiseerd gegevensverwerking in iBurgerzaken. En bij de laatste processtap drukt de medewerker op de printknop om de brief met het BSN mee te geven aan de student.

De deelnemers aan de workshop reageren super enthousiast op de demonstratie van deze droom door Sabine Dunning, medewerker Burgerzaken bij de gemeente Groningen.

Volg je dromen, ze weten de weg

Aansluitend daagt Tim de zaal uit om mee te denken over de verwezenlijking van zijn droom. De groep bespreekt een 3-tal onderwerpen: huurcontract, geboorteakte en handtekening. En dat leidt tot interessante standpunten die gemeente Groningen helpen de juiste keuzes te maken bij het inrichten van de scanstraat op de Hanzehogeschool.

Zowel gemeente Groningen als de andere aanwezigen verlaten vol ideeën de zaal. We houden je op de hoogte of de droom “Scanstraat voor BSN-uitgifte” werkelijkheid wordt in september!

Deel via:

Publiekszaken

Oplossingen die innovatieve selfservicefunctionaliteit bieden waarmee burgers en ketenpartners zelf het werk kunnen doen, 7x24 uur en overal bereikbaar zijn. PinkRoccade Publiekszaken ondersteunt gemeenten bij de transformatie naar de dienstverlening van de toekomst.

Meer over onze Publiekszaken oplossingen

Experts

Maak kennis met onze experts