Direct naar de content
icon search white

Snel een antwoord voor elk BRP-gegeven

27 september 2019
Meten.jpg
op dit moment 65 standaardrapportages
Bij de eerste release van iRapportage Statistiek 28 nieuwe statistische rapportages
iRapportage Statistiek 7 Kwartiermakers

Gemeente Opsterland haalt uit iRapportage Overzichten verschillende selecties om interne en externe vragen te beantwoorden. iRapportage Overzichten bestaat op dit moment uit 65 standaardrapportages met BRP informatie. Daarnaast wordt er met kwartiermakers nog steeds aan uitbreiding gewerkt rondom statistische gegevens. De rapportagetooling bevindt zich in CIR/COO wat onderdeel is van Makelaarsuite. Het databestand komt uit de BRP en niet rechtstreeks uit de makelaar. Eibert Scherjon, applicatiebeheerder iBurgerzaken bij gemeente Opsterland, vertelt je meer over hoe ze in Opsterland iRapportage Overzichten gebruiken.

Elke vraag met 1 klik beantwoord

Eibert deelt: “Na het inloggen open ik het tegeltje voor eerste vestigingen en weet ik welke nieuwe inwoners er in Opsterland zijn komen wonen. Dit overzicht gebruiken wij om onze nieuwe inwoners uit te nodigen voor een bijeenkomst waar zij meer over ons dorp te weten komen. Deze zelfde aanpak geldt ook voor bijvoorbeeld jubilarissen (per leeftijd!) die we een attentie toesturen of degenen waarvan het reisdocument over 3 maanden gaat verlopen, zodat je deze groep kunt aanschrijven.”.

Hij vervolgt: “Waar ik ook nog in wil duiken zijn de rapportages over adresonderzoek of briefadressen, zodat we ook daar goed op kunnen anticiperen. Helaas heb ik daar nu nog niet de tijd voor gevonden, maar dat komt snel!”. Iris Verbakel, consultant customer care bij PinkRoccade Publiekszaken, vult aan: “Daarnaast vind ik het altijd goed om te zien dat iedereen op zijn eigen manier de rapportages structureert en daardoor ook snel zijn of haar weg vindt.” Gebruik jij iRapportage Overzichten en wil je weten hoe jij makkelijk jouw eigen dashboard inricht? Kijk dan naar het webinar op TOPdesk.

65 standaardrapportages die je makkelijk aanpast

Eibert vertelt: “Binnen iRapportage Overzichten gekozen hebben we al veel standaardrapportages beschikbaar. En indien gewenst maakt mijn collega Arjan de Vries zelf rapportages aan; in de Editor met behulp van SQL. Maar ”. Iris vult aan: “Wil je kleine aanpassingen in de 65 standaardrapportages dan kan dat eenvoudig als je SQL kennis hebt. Ik leg je dit uit in het webinar wat ik heb gegeven. De opname vind je terug op TOPdesk.”.

De standaardrapportages die worden geleverd in iRapportage Overzichten worden vormgegeven samen met kwartiermakers, een aantal gemeenten die meedenken welke rapportages er nodig zijn als basis. Iris vertelt: “Zo hebben we 8 juli 2019 een kwartiermakerssessie gehad over iRapportage Statistiek. Hier hebben we gekeken welke statistische rapportages we graag willen toevoegen, denk aan leeftijdsopbouw op een bepaalde peildatum. Het is leuk om dit met kwartiermakers en onze ontwikkelaars te doen, want je ziet dat we in oktober alweer een eerste uitlevering gaan doen van nieuwe rapportages. Zo blijf je kort cyclisch ontwikkelen!”.

Samen met je makelaarbeheerder de autorisaties inrichten

Ondanks dat het een product is dat BRP-data gebruikt, vind je de rapportages in CIR/COO. Dat vraagt om goede afstemming tussen de afdeling burgerzaken en de makelaarbeheerder. Het autorisatiebeheer vindt dan ook plaats in Makelaarsuite en in CIR/COO.

Eibert zegt daarover: “Onze makelaarbeheerder Gerard Tjassing heeft daarom alle autorisaties geregeld. Door goede afstemming met elkaar heb je snel toegang tot de juiste tegeltjes in iRapportage Overzichten. Voor ons was dit geen enkel probleem!”. Iris vult aan: “Om eindgebruikers alleen voor een bepaald aantal tegeltjes te autoriseren, moet je in overleg met je makelaarbeheerder maar dat kun je zeker autoriseren.”.

Deel via:

Publiekszaken

Oplossingen die innovatieve selfservicefunctionaliteit bieden waarmee burgers en ketenpartners zelf het werk kunnen doen, 7x24 uur en overal bereikbaar zijn. PinkRoccade Publiekszaken ondersteunt gemeenten bij de transformatie naar de dienstverlening van de toekomst.

Meer over onze Publiekszaken oplossingen

Experts

Maak kennis met onze experts

‘(i)Burgerzaken klaar voor de toekomst. Daar gaan we samen voor!’

Frank van Baren, Product Owner / Business Analist
Frank van Baren (zij)