Direct naar de content
icon search white
Gemeente Ede

Ede wil niet meer zonder iVerkiezing

6 juni 2018
Stemdistrict.jpeg
Verkiezingen 2018 5 pilotgemeenten
Aantal inwoners 114.753 Ede, 21 maart 2018
Te lichten stempassen 475 GR18

Gemeente Ede wil niet meer zonder iVerkiezing

Gemeente Ede is al jaren een PinkRoccade klant. Zij hebben ervaring met iBurgerzaken, maar ook  met Cipers iSeries en zelfs Cipers Unix. Peter Tollenaar heeft alle applicaties meegemaakt en al eerder meegewerkt aan de ontwikkeling van iBurgerzaken. Hij heeft als Beheerder Basisregistraties veel ervaring met verkiezingen in gemeente Ede. En is al jaren op zoek naar een andere manier om stemdistricten in te kunnen delen. Hij stond dan ook te springen om mee te werken als kwartiermaker van iVerkiezing. En is super blij dat deze app eindelijk aan zijn verwachtingen en wensen voldoet.

Ideeën van kwartiermakers snel gerealiseerd

Naast het kwartiermakersschap heeft gemeente Ede ook direct de afgelopen verkiezingen in iVerkiezing gedraaid. “Je weet als kwartiermaker altijd dat je wat tegenkomt, maar dat hoort erbij. Het Digitaal Kies Register (DKR) was minimaal ingericht voor de verkiezingen in 2018, zodat we terug konden vallen op het oude systeem. Gelukkig is het DKR niet gebruikt en konden we alles met iVerkiezing afhandelen.”

“Als kwartiermaker heb je te maken met voor- en nadelen. De voordelen zijn dat je direct aan de slag kunt met de nieuwe app waardoor je gelijk ervaring kunt opdoen. Het nadeel is wel dat je daar tijd en moeite in moet steken, maar dit is niet erg. Je kunt als kwartiermaker namelijk zelf sturen als iets niet goed is of wanneer je een wens hebt. En het mooie is dat deze wensen snel gerealiseerd worden!”

Minder arbeidsintensief werk door de geo-kaart

Het op een juiste manier verdelen van kiesgerechtigden over stemdistricten was in Ede bij elke verkiezing weer een tijdrovende klus. De gemeente verandert namelijk. Niet alleen doordat steeds meer processen echt digitaal worden, maar ook doordat er flink wordt gebouwd. Oude wijken gaan tijdelijk tegen de vlakte. En deze kale vlaktes worden een paar jaar later met nieuwbouw gevuld. En er verschijnen ook nieuwe woonwijken op plaatsen waar tot voor kort industrieterreinen lagen. Je kunt je voorstellen dat het wijzigen van stemdistricten arbeidsintensief werk was. De administratieve stemdistricten hadden namelijk geen relatie met de kaart...

“Hadden. Want na best heel veel jaren waarin ik mij een heel nieuw systeem voor het indelen van de stemdistricten voor ogen stelde, is dat nu voor het eerst werkelijkheid geworden! Doordat de kaart gebruik maakt van postcodegebieden worden de mensen uit nieuwbouwwijken direct goed ingedeeld.”, zegt Peter enthousiast. “Als je met de muis over de postcodegebieden in de kaart gaat (hooveren), dan verschijnt het aantal kiesgerechtigden in dat gebied. En je klikt eenvoudig een postcodegebied van het ene naar het andere stemdistrict. Waarna je meteen ziet wat het totaal aantal kiesgerechtigden voor dat district is.”

De meest optimale service aan burgers

In de periode tussen datum kandidaatstelling en de dag van de verkiezingen verstuurt de drukker de stempassen naar de burgers. Voor het versturen zal de drukker eerst een aantal stempassen lichten omdat er diverse mutaties plaatsvinden in de tussentijd. Hoe biedt iVerkiezing hier voordeel voor gemeente Ede? Peter Tollenaar vervolgt: “Onze gemeente wil graag de meest optimale service bieden aan de burger. Zo lichten wij behalve de stempassen van overleden personen ook alle stempassen van verhuizingen binnen de gemeenten en van personen die uit onze gemeente zijn vertrokken. In Cipers moesten we hiervoor veel selecties draaien en vervolgens handmatig het kiesregister bijwerken. Met iVerkiezing maken we de lijst met de te 475 lichten stempassen aan door middel van één druk op de knop. De lijst houdt rekening met alle mutaties en bovendien staan ook alle nieuwe adressen van personen erop!”

Gemeente Ede boekt met iVerkiezing nog een groot voordeel voor haar burgers: “Met iVerkiezing hebben wij de formulieren die op onze website stonden niet meer nodig. Nu kunnen we gebruik maken van het selfserviceproces van iVerkiezing. De burger kan nu online een vervangende stempas, volmacht of kiezerspas aanvragen waarbij de zaak direct in de takenlijst van de medewerker komt. Met één druk op de knop werkt de medewerker het kiesregister bij en drukt hij de stempas af.”

Niet meer zonder iVerkiezing werken

De gemeente Ede is heel blij dat zij als kwartiermaker mee heeft gewerkt aan iVerkiezing. Het scheelt een hoop tijd doordat het veel minder werk is voor de medewerkers en daarnaast bieden zij de burger een optimale service. Peter geeft aan dat hij niet meer zonder iVerkiezing de verkiezingen wil draaien.

Deel via:

Publiekszaken

Oplossingen die innovatieve selfservicefunctionaliteit bieden waarmee burgers en ketenpartners zelf het werk kunnen doen, 7x24 uur en overal bereikbaar zijn. PinkRoccade Publiekszaken ondersteunt gemeenten bij de transformatie naar de dienstverlening van de toekomst.

Meer over onze Publiekszaken oplossingen

Experts

Maak kennis met onze experts