Direct naar de content
icon search white

Breng gemeenten automatisch op de hoogte

pexels-cottonbro-5077054.jpg
thema icon
thema Ketenpartners
App OPENberichten
#31

Breng gemeenten automatisch op de hoogte

Gemeenten hebben de verantwoordelijkheid om de kwaliteit van de BRP hoog te houden. Soms komt het voor dat er een mutatie plaatsvindt op de persoonslijst van iemand die niet in de gemeente woont. Vaak wordt er dan automatisch een bericht verzonden naar de woongemeente van de betreffende persoon. In sommige gevallen is het mogelijk dat dit niet geautomatiseerd gebeurt en de gemeente dus een handmatige actie moet doen. Met OPENberichten is dat verleden tijd. 

Breng gemeenten automatisch op de hoogte

In enkele scenario’s komt het voor dat gemeenten handmatig een actie moeten doen om de woongemeente van een persoon op de hoogte te brengen van een mutatie op een persoonslijst. Dit komt bijvoorbeeld voor in de volgende 3 situaties:

  1. Een geboorte waarbij vader/duomoeder woonachtig is in een andere gemeente dan waar het kind geboren is;
  2. Een erkenning na geboorte waarbij de erkenner woonachtig is in een andere gemeente dan waar het kind geboren is;
  3. Een overlijden waarbij de partner woonachtig is in een andere gemeente dan waar de persoon overleden is.

Nu is het zo dat een gemeente in deze situaties vaak een vrij bericht verstuurd naar de woongemeente met alle gegevens of een afschrift van de akte opstuurt naar deze gemeente. Vervolgens moet de gemeente handmatig de persoonslijst van de betreffende persoon bijwerken. Soms wordt dit echter vergeten en hierdoor is de persoonslijst niet up to date. Als gemeente wil je dit te allen tijden voorkomen en zorgen dat de BRP up to date blijft met de juiste kwaliteit. Met OPENberichten zorg je er dan ook voor dat dit nooit vergeten wordt.

Deze innovatie in de praktijk

Wanneer de BRP bijgewerkt wordt in bijvoorbeeld de geboortegemeente, dan verstuurd OPENberichten een notificatie naar de woongemeente van de vader/duomoeder. Vervolgens roept de woongemeente een API aan om de gebeurtenis data op te halen bij de bron. Zo worden gegevens en documenten (akte) opgehaald en wordt er automatisch een bijhouden persoonslijst gestart en op de werklijst gezet. Zodra de medewerker de zaak opent is direct alles ingevuld in het proces en zijn alle automatische controles uitgevoerd. De medewerker hoeft enkel de gegevens te controleren en te verwerken. Hierdoor zorg je dat de BRP altijd up to date is, de kwaliteit gewaarborgd blijft en worden alle gegevens, zoals Common Ground ook omschrijft, opgehaald bij de bron. 

Afbeelding1.png

De toegevoegde waarde

  • Data ophalen bij de bron
  • Gebruik van nieuwe standaarden voor notificaties
  • Procesoptimalisatie
  • Volgens de principes van Common Ground

OPENburgerzaken pijlers

  • Dienstverlening
  • Ketenpartners
  • Burgerzaken data

Ik lever graag een bijdrage aan deze innovatie

Heb je interesse in deze innovatie en wil je bijdragen aan de ontwikkeling ervan? Vul dit formulier dan in, want jouw bijdrage is meer dan welkom!

Deel via: