Direct naar de content
icon search white

Een beeld zegt soms meer dan duizend woorden

Kopie van FS - klanttevredenheidsonderzoek (1).png
thema icon
thema Communicatie
App iBurgerzaken
#128

Een beeld zegt soms meer dan duizend woorden

Mensen zijn van nature visueel ingestelde wezens. Het is daarom niet zo gek dat je bijvoorbeeld een video veel sneller en beter in je opneemt dan een tekst. Dit maakt een animatievideo tot een perfect middel om met beeld en geluid je boodschap over te brengen. Veel gemeenten zetten animatievideo's al in om burgers en ondernemers te informeren over uiteenlopende zaken. Maar heb je er weleens over nagedacht om animatievideo's ook intern in te zetten? Hiermee kan je bijvoorbeeld de voortgang van een bepaald project in beeld brengen.

Gemeente Hilversum maakt video voor kick-off iBurgerzaken

Eind 2020 ging gemeente Hilversum live met iBurgerzaken. Hier ging natuurlijk een traject aan vooraf, waaronder een gezamenlijke kick-off. Door de Corona maatregelen kon dit helaas niet live op het gemeentehuis plaatsvinden. Maar wie zegt dat een digitale kick-off geen impact kan hebben? Gemeente Hilversum koos namelijk voor informele aftrap met een informatief tintje door te werken met een bruisende animatievideo. Helemaal passend bij deze mediastad natuurlijk! In 4 minuten tijd horen en zien alle betrokkenen wat er de komende tijd staat te gebeuren. Een kick-off werkt altijd al goed als enthousiasme-generator maar op deze manier helemaal.

2021-03-16_15-03-39.png

Uitbesteden kan, maar zelf doen is nog leuker (en hoeft echt niet moeilijk te zijn)

Petra Sweep-van Kooy, applicatiebeheerder bij gemeente Hilversum maakte deze mooie animatievideo. Ze gebruikte hiervoor de tool Vyond. Tegenwoordig zijn er veel tools beschikbaar waarmee je zelf eenvoudig een animatievideo in elkaar zet. Je hebt er geen jarenlange ervaring of studie voor nodig: met creativiteit, geduld en plezier kom je heel ver. 

Petra Sweep-van Kooy, applicatiebeheerder bij gemeente Hilversum

‘Ik heb gemerkt dat een animatievideo echt kan helpen om een boodschap over te brengen. Vooral omdat het hier ging om de implementatie van een nieuw burgerzakensysteem, vond ik het belangrijk om de juiste toon en sfeer neer te zetten. Het is niet zomaar even een project. Informeren en enthousiasmeren was mijn doel en dat is naar mijn idee aardig gelukt. Ik heb intern veel positieve reacties ontvangen op de video, het blijft hangen bij mensen...zelfs nu wordt er nog over gepraat. Om de video nog persoonlijker te maken, heb ik de teksten laten inspreken door een collega. Een bekende stem voor velen.’

Deel via:

Waarom dit werkt

Mensen zijn van nature visueel ingestelde wezens. Het is daarom niet zo gek dat videocontent zo populair is. Het is de perfecte manier om met beeld en geluid je boodschap over te brengen. Videocontent blijft niet alleen langer in het hoofd hangen, mensen kijken ook liever video dan dat ze een tekst lezen. Uit een onderzoek van Cisco blijkt zelfs dat bijna 60% van de kijkers zich drie etmalen later nog kan herinneren wat er in een video werd getoond en vertelt.

‘Klanten wil ik steeds opnieuw op een creatieve wijze verrassen.’

Sanne van der Zanden, Programmamanager
Sanne van der Zanden (2019)