Direct naar de content
icon search white

Aanvraag VOG via de gemeente

VOG.jpg
thema icon
thema Communicatie
App iVerzoek
#122

Maak digitale aanvraag VOG via jouw gemeente mogelijk

Om de papieren aanvraag VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) in behandeling te nemen als gemeente was tot voor kort Cipers/IZRM nodig. Echter kan vanaf nu de aanvraag van een VOG volledig doorlopen worden in iBurgerzaken. Boost hiermee de digitale dienstverlening richting de burger en laat ze rechtstreeks, digitaal zaken doen met jouw gemeente als het gaat om de VOG aanvraag. Bijkomend voordeel: je voorkomt daarmee dat commerciële partijen actief burgers gaan benaderen om een VOG aanvraag klaar te zetten en hier extra kosten voor rekenen aan de burger. 

Waarom boosten van je digitale dienstverlening?

  • Selfservice: gemak voor de burger;
  • Efficiëntie: minder handmatig werk voor de ambtenaar, besparing tijd per aanvraag;
  • Corona: verminderen contact aan de balie.

Communiceer en creëer foutloze aanvragen

Communiceer als gemeente duidelijk op je website, via e-mail of digitaal portaal over de VOG aanvraag. Hoe gaat het in zijn werk? Welke gegevens zijn nodig? Hierdoor zorg je ervoor dat de aanvragen die binnenkomen van hoge kwaliteit zijn. Minder fouten in de aanvraag kan voor de gemeente wel een tijdsbesparing opleveren van 50%.

 

Vindbaarheid via Google en gemeentewebsite

Stel je zoekt in Google op 'VOG aanvraag'. Wat zie je dan veel voorbij komen? Commerciële partijen die als een soort van tussenpersoon actief zijn om dingen voor de burger te regelen en daar (veel) extra kosten voor vragen. Dit wil je natuurlijk zien te voorkomen als gemeente. Dit doe je door als gemeente goed zichtbaar te zijn op Google (SEO) maar ook door de VOG aanvraag duidelijk op je gemeentewebsite te vermelden. 

Afbeelding1.png

Pas eventueel prijsdifferentiatie toe

Als gemeente kun je ervoor kiezen om de digitale aanvraag VOG goedkoper te maken dan de papieren aanvraag via de balie. Hiermee stimuleer je het gewenste gedrag (digitaal kanaal goedkoper) door het ongewenste gedrag duurder te maken (balie). Dit is eenvoudig te realiseren want het is slechts een kwestie van opnemen in de legesverordening dat deze prijsdifferentiatie mag.

VOG.png
Deel via:

Waarom het werkt

Als iets niet bekend is, wordt het niet gebruikt. Als iets niet gebruikt wordt, ‘bestaat’ het niet. Communicatie is nodig om ‘kennis’ over een onderwerp te verspreiden. Dus ook over de mogelijkheid tot digitale dienstverlening.

‘Mijn doel: 10 miljoen blije burgers én 250 tevreden gemeenten.’

Mat Keijers, Productmanager Burgerzaken
Mat Keijers