Direct naar de content
icon search white

Verwerk verzoek wijziging naamsgebruik automatisch

voornamenfoto-1533815249.jpg
thema icon
thema Selfservice
App iVerzoek
#130

Heb lef: Automatische verwerking (in de BRP)

iBurgerzaken verwerkt processen waar mogelijk automatisch. De ingevoerde procesgegevens worden zonder tussenkomst van een ambtenaar verwerkt in de Basisregistratie Personen (BRP). Het traditionele proces voor het verwerken van aangiftes is vaak tijdrovend en verloopt gecompliceerd. Dit kan efficiënter en dus goedkoper. Deze geautomatiseerde verwerking vindt plaats in verschillende processen in iBurgerzaken. Uiteraard pas vanaf het moment dat de gemeente hier klaar voor is en deze procesconfiguratie ‘aanzet’.

 

Verwerk verzoek wijziging naamsgebruik automatisch

Als burger kun je een verzoek indienen bij de gemeente als je voortaan wilt aangeduid worden met de achternaam van je echtgenoot, echtgenote of geregistreerd partner. De gemeente kan ervoor kiezen om dit verzoek direct te verwerken in de BRP zonder tussenkomst van een ambtenaar.

Gemeente Almelo

Sander van de Weerd, functioneel applicatiebeheerder KCC

‘Na een huwelijksvoltrekking, partnerschapsregistratie of na ontbinding is het mogelijk om als inwoner zelf te bepalen met welke achternaam de overheid je gaat aanschrijven. Deze keuze wordt vastgelegd in de Basisregistratie personen (BRP) van de gemeente waar hij of zij staat ingeschreven. Hoe fijn is het dan als deze administratieve handeling door onze inwoner zelf geautomatiseerd kan verlopen? We hebben immers werk genoeg liggen bij dienstverlening...’

Deel via:

Waarom dit werkt

Eenmaal in gebruik zijn alle betrokkenen enthousiast over de resultaten: Door het automatiseren van processen kan hetzelfde werk vaak door minder personen en in minder tijd worden uitgevoerd. Bovendien is de BRP sneller bijgewerkt en dat verbetert de dienstverlening aan burgers en bedrijven.

‘Klanten wil ik steeds opnieuw op een creatieve wijze verrassen.’

Sanne van der Zanden, Programmamanager
Sanne van der Zanden (2019)