Direct naar de content
icon search white

Groen verzoek: geheimhouding persoonsgegevens

geheimhoudingsplicht.jpg
thema icon
thema Selfservice
App iVerzoek
#129

Heb lef: Automatische verwerking in de BRP

iBurgerzaken verwerkt processen waar mogelijk automatisch. De ingevoerde procesgegevens worden zonder tussenkomst van een ambtenaar verwerkt in de Basisregistratie Personen (BRP). Het traditionele proces voor het verwerken van aangiftes is vaak tijdrovend en verloopt gecompliceerd. Dit kan efficiënter en dus goedkoper. Deze geautomatiseerde verwerking vindt plaats in verschillende processen in iBurgerzaken. Uiteraard pas vanaf het moment dat de gemeente hier klaar voor is en deze procesconfiguratie ‘aanzet’.

Verwerk verzoek geheimhouding persoonsgegevens automatisch

De BRP bevat de persoonsgegevens van alle inwoners van de gemeente. De overheid mag deze gegevens gebruiken. Als burger kun je echter de gemeente vragen om bepaalde persoonsgegevens uit de BRP niet door te geven. Deze blijven dan geheim voor bijvoorbeeld maatschappelijke organisaties. De burger dient dan een verzoek 'geheimhouding persoonsgegevens' in bij de gemeente.

De gemeente kan ervoor kiezen om dit verzoek direct te verwerken in de BRP zonder tussenkomst van een ambtenaar.

Deel via:

Waarom het werkt

Eenmaal in gebruik zijn alle betrokken enthousiast over de resultaten: Door het automatiseren van processen kan hetzelfde werk vaak door minder personen en in minder tijd worden uitgevoerd. Bovendien is de BRP sneller bijgewerkt en dat verbetert de dienstverlening aan burgers en bedrijven.

‘Mijn doel: 10 miljoen blije burgers én 250 tevreden gemeenten.’

Mat Keijers, Productmanager Burgerzaken
Mat Keijers